ACUM
   Sâmbătă, 30 mai 2020   10°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Biroul de presă

„Solidaritate prin Filantropie”, în Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș

01 Apr 2020
12:01

COMUNICAT DE PRESĂ

„Solidaritate prin Filantropie” în Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș
Acțiune umanitară pentru ajutorarea a 135 de persoane nevoiașe  afectate de epidemia de coronavirus


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a demarat în Protopopiatul Ortodox Român Târgu-Mureș o acțiune de identificare a persoanelor singure, izolate, bolnave, vârstnice sau fără sprijin din parohiile de pe raza Protopopiatului, precum și de atragere a unor parteneri pentru asigurarea nevoilor de bază ale celor aflați în situații de izolare.  Comitetul de Acțiune al Protopopiatului s-a constituit în mod special pentru ajutarea persoanelor afectate de epidemie, sub coordonarea părintelui protopop Olimpiu Zăhan, și este format din preoții: Marius Bălășoiu, Mihai Hăbălău, Daniel Hancu, Horațiu Sita și Nicolae Gînța. 

Până în prezent au fost identificate pe raza municipiului Târgu-Mureș 50 persoane vârstnice care au nevoie de ajutor. Ei primesc, începând cu data de 31 martie, pe întreaga perioadă a stării de urgență, hrană caldă zilnic, de luni până duminică, valoarea totală a acțiunii sociale fiind de 24.000 lei pe lună.  Această acțiune filantropică este sprijinită financiar și material de către parohiile municipiului și de către firmele: SC Darina SRL, SC Miraje Consulting SRL, SC Dona SRL, Fundația ,,Felicia Moldovan”. Distribuirea hranei se realizează în parteneriat cu Serviciul Social al Primăriei Municipiului Târgu-Mureș. Protopopiatul-Târgu Mureș va fi pregătit, începând cu data de 5 aprilie, să acorde săptămânal pachete alimentare la domiciliu pentru încă 60 de persoane vârstnice, ajutoare care vor fi duse la domiciliul beneficiarilor prin voluntarii Protopopiatului. 

În Protoieria Târgu-Mureș, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Târgu Mureș”, se acordă săptămânal pachete alimentare familiilor celor 10 copii beneficiari ai Centrului de zi pentru copii „Sfânta Filofteia”, în valoare de 2400 lei lunar, iar Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Sângeru de Pădure” și Parohia Sângeru de Pădure, prin Așezământul social „Sfântul Dumitru”, oferă zilnic hrană caldă pentru 23 de persoane vârstnice, iar pentru 25 de copii și pentru 27 de persoane vârstnice asigură săptămânal pachete alimentare. Valoarea ajutoarelor acordate la Sângeru de Pădure, exclusiv din fonduri proprii, este de 15.000 lei pe lună.

„În perioada următoare, a declarat părintele protopop Olimpiu Zăhan, prin implicarea consiliilor și comitetelor parohiale, preoții din protopopiat vor identifica cât mai amănunțit persoanele care se confruntă cu greutăți. Trăim vremuri tulburi din toate punctele de vedere, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu vom trece peste toate. Urmând sfaturile Părintelui nostru Arhiepiscop Irineu, îndemnul meu către preoții, reprezentanții consiliilor și comitetelor parohiale și credincioșii de pe raza protopopiatului este acela de a se implica concret în viața și nevoile semenilor noștri și, totodată, de a-i mângâia pe cei aflați în suferință în această perioadă grea. Pe această cale mulțumim sponsorilor și donatorilor care ne ajută în această lucrare de misiune socială”.

Aceste acțiuni fac parte din Programul „Solidaritate prin Filantropie”, care a fost inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociația „Filantropia Ortodoxă” și Instituțiile Prefectului - Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele Alba și Mureș, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Programul este implementat prin cele 10 Comitete de Acțiune ale Protopopiatelor Alba Iulia, Târgu-Mureș, Sebeș, Reghin, Blaj, Sighișoara, Aiud, Luduș, Câmpeni și Târnăveni, în parteneriat cu cele 25 de organizații filantropice eparhiale.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei