ACUM
   Duminică, 09 august 2020   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Sectorul cultural și comunicații media

Vizită arhierească în parohia Valea Mică

14 Jul 2020
15:43

Marți, 14 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în Parohia Ortodoxă Valea Mică, protopopiatul Alba Iulia, păstorită cu râvnă misionară și înțelepciune pastorală de către părintele Valentin Vasilie. Cu acest prilej, Ierarhul nostru vizitat locașul de cult și s-a întâlnit cu preotul paroh al comunității și cu familia acestuia, cărora le-a oferit daruri și le-a adresat frumoase cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi pastorale.

Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Valea Mică (cunoscută în trecut și sub denumirea „Valea Bulzului”) s-a zidit între anii 1828-1830 de către obștea credincioșilor, în timpul păstoririi preotului Teodor Câmpean și a fiului său, Nicolae Câmpean.

La poalele dealului pe care este situată actuala biserică exista o așezare monahală de călugări numită „Mănăstirea Bulzi”, care a dăinuit până în perioada feudalismului târziu, fiind distrusă de trupele Generalului Adolf Bukow. Ulterior mănăstirea a fost refăcută de către preotul ortodox Ștefan Dușa, dar și aceasta a fost distrusă de un incendiu. De la biserica mănăstirii au rămas moștenire un clopot mic, cu o inscripție care certifică proveniența: „Mănăstirea Bulzi – 1777”, precum și câteva icoane vechi expuse în actuala biserică.
 
Biserica are o suprafață de 174 metri pătrați, în forma unei nave compuse din tindă, pronaos, naos și altar, este construită din piatră și cărămidă, având ziduri groase de până la 1,3 metri. Pictura murală a fost executată în tehnica frescă, între anii 2002-2009, de către pictorii Gheorghe Rogojan și Dumitru Bălașa. Iconostasul a fost sculptat de către Ioan Bogdan, icoanele fiind realizate de pictorul Marin Cotețiu, în anul 2009.