ACUM
   Duminică, 09 august 2020   16°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Cipăieni, protopopiatul Luduș

20 Jul 2020
15:36

Luni, 20 iulie 2020, când Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea Cipăieni, protopopiatul Luduș, vatră monahală aflată sub oblăduirea maicii starețe Varvara Habic. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a iconostasului bisericii Mănăstirii, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. La finalul slujbei, părintele Ilie Ovidiu Văcar, duhovnicul acestui așezământ monastic, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „În aceste timpuri când răul se extinde ca un cancer înfiorător și Legea lui Dumnezeu este disprețuită, se cere să avem o dragoste aprinsă pentru Dumnezeu, asemenea Sfântului Proroc Ilie. Oamenii au nevoie să audă Evanghelia mântuirii, avorturile la cerere trebuie oprite, industria pornografică trebuie combătută, idolatria modernă trebuie respinsă. Se cuvine să-I cerem lui Dumnezeu să aprindă foc în inimile noastre, pentru ca noi să putem aborda aceste probleme prin credință și prin acțiune fermă. Tot mai mulți creștini țin astăzi adevărul pe gheață, în loc ca să îl țină pe foc. Este vorba de focul râvnei pentru Dumnezeu, pe care l-au avut profeții, apostolii și martirii creștinătății. Acest foc mistuitor, această râvnă înfocată pentru Dumnezeu, trebuie să o avem și noi, pentru ca să contribuim eficient la însănătoșirea lumii noastre marcată de oboseală în credință și relativism moral”.

Biserica Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni (comuna Sânger) a fost edificată începând cu anul 1996, urmând ca în anul 2001 să fie ridicat altarul de vară. În anul 2010, au fost demarate ample lucrări de reabilitare și renovare a bisericii și a anexelor din vecinătatea locașului, toate acestea fiind realizate prin jertfa părintelui duhovnic, a maicii starețe și a numeroșilor credincioși care au contribuit cu multă dragoste și jertfelnicie la bunul mers al vieții așezământului.

Începând cu anul 2017, au fost începute lucrările de pictură în tehnica fresco a interiorului locașului, în prezent fiind împodobite în haina picturii Sfântul Altar și turla bisericii. Iconostasul a fost realizat din lemn de tei, fiind sculptat la atelierul meșterului Nicolae Câmpeanu din localitatea Sânmărghita (comuna Mica), județul Cluj. Icoanele care îl împodobesc au fost realizate între anii 2015-2019, prin truda și iscusința artiștilor Alexandru și Crinela Antonescu din Alba Iulia.