ACUM
   Duminică, 08 decembrie 2019   -1°C in Alba Iulia
De Rusalii şi de praznicul Sfintei Treimi, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Târgu-Mureş
Actualitatea eparhială
Cancelaria eparhială

De Rusalii şi de praznicul Sfintei Treimi, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Târgu-Mureş

11 Jun 2014
08:29
La marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt – Rusaliile, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioşilor târgumureşeni. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Arhiepiscopul Alba Iuliei a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Înălţarea Domnului” – Catedrala mare, din centrul municipiului Târgu-Mureş. La altarul monumentalei biserici slujesc Părintele Silviu Negruţiu şi Părintele Gheorghe Şincan.

Catedrala ortodoxă „Înălţarea Domnului” este cel mai mare edificiu religios din Târgu-Mureş. A fost construită în centrul oraşului, în Piaţa Trandafirilor, între anii 1925-1934, la iniţiativa Părintelui Protopop din acea perioadă – Ştefan Rusu. Piatra de temelie a fost pusă în data de 10 mai 1925. Printre martorii la acest eveniment s-au regăsit Ministrul Cultelor, Alexandru Lapedatu, Episcopul Nicolae Ivan, ctitorul reînviatei Episcopii a Vadului Feleacului şi Clujului, şi Octavian Goga, în calitate de fost ministru. Sfinţirea catedralei a avut loc în data de 2 decembrie 1934, zi-simbol, ce evoca intrarea armatelor române în oraş, în anul 1918.

Luni, 9 iunie, de sărbătoarea Sfintei Treimi, Ierarhul nostru a liturghisit tot în municipiul Târgu-Mureş, de această dată în parohia „Înălţarea Domnului” – Târgu-Mureş I, în aşa-numita Biserică de piatră. Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de către grupul de muzică bizantină „Justinian Marina” din Târgu-Mureş, compus din studenţi ai Facultăţilor de Istorie, Medicină (din Târgu-Mureş) şi Teologie (din Alba Iulia).

Biserica de piatră este construită în formă de navă, cu pronaos, naos şi absida-altar. Turnul acesteia are elemente de stil baroc ce ţin de perioada în care a fost construită – sfârşitul secolului al XVIII-lea. Vechea pictură murală a acestui lăcaş de cult nu se mai păstrează, fiind înlocuită în 1933. Parohia Târgu-Mureş I este păstorită de către Părintele Valentin Berbecar.

[nggallery id=2]