ACUM
   Miercuri, 16 octombrie 2019   6°C in Alba Iulia
O nouă biserică în Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

O nouă biserică în Alba Iulia

19 Jun 2014
11:45
Vineri, 20 iunie 2014, de la ora 17.30, IPS Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iulie, va pune piatra de temelie pentru o nouă biserică în cartierul Orizont din municipiul Alba Iulia. Mai multe detalii despre acest eveniment ne-a oferit Părintele Sabin Vodă, parohul din Parohia Alba Iulia - Orizont:

”Este o zi importantă pentru noi şi pentru toţi credincioşii din Alba Iulia, pentru că se binecuvintează locul unde se va ridica o biserică, iar biserica este loc de rugăciune, de tămăduire şi de sfinţire. Această slujbă de punere a pietrei de temelie şi de înfigere a crucii pe locul altarului o poate săvârşi doar episcopul, de aceea vineri va fi prezent ierarhul nostru, IPS Irineu, alături de mai mulţi preoţi şi, împreună cu credincioşii, care vor fi prezenţi, ne vom ruga ca Dumnezeu să ”binecuvinteze pe ctitori şi pe lucrători şi lucrul mâinilor lor să-l sporească şi cu pronia Sa cea dumnezeiască să înmulţească cu îndestulare toate cele de trebuinţă spre ridicarea şi terminarea acestei biserici” (fragment din slujbă). Este şi un nou început pentru noi, dar şi un moment de împlinire. Sunt paroh aici de trei ani şi jumătate şi, de când am venit, mi-am propus ca mai întâi să formez biserica cea vie, adică comunitatea credincioşilor şi apoi, împreună să zidim şi locaşul de închinare. Gândul pe care l-am avut când am început lucrarea pastorală aici a rămas, anume: de a ridica o biserică de zid, în cinstea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, un centru cultural-catehetic, dedicat Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian, centru care va avea şi un altar închinat Sfântului Ierarh Grigorie Palama – unde vom sluji până la finalizarea lucrărilor bisericii şi o casă parohială, pentru a putea fi în mijlocul credincioşilor. După ce am obţinut terenul necesar unui astfel de proiect, Dumnezeu mi-a scos în cale arhitectul care să dea viaţă acestor gânduri: Dorin Ștefan Adam, originar din Alba Iulia, profesor de arhitectură la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti. Pentru că este un proiect pentru comunitate ne-am propus să-i facem o prezentare publică, joi seara, de la ora 19.00, la centrul cultural-catehetic de la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia. Proiectul va fi prezentat de autorul lui şi alături de credincioşii parohiei noastre invităm pe toţi cei care doresc să vadă acest proiect şi să-l sprijine material şi financiar.

Avem aşadar două evenimente: joi seara, de la 19.00, prezentarea publică a proiectului de arhitectură, iar vineri, 20 iunie 2014, de la ora 17.30 slujba punerii pietrei de temelie a noii biserici din Parohia Alba Iulia-Orizont, slujbă care va fi oficiată de către IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. Vă invităm şi vă aşteptăm pe cât mai mulţi să fiţi alături de noi, în rugăciune, la acest început de drum: zidirea unei biserici în cinstea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”.

Părintele Sabin Vodă, preotul paroh din Parohia Alba Iulia – Orizont. Vă reamintim că, la paraclisul unde slujeşte acum Părintele Sabin Vodă, se află o copie a icoanei Maicii Domnului Pantanassa – vindecătoarea de cancer, icoană donată de Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Accesul spre cartierul Orizont se face de pe Calea Moţilor, la ieşirea spre Miceşti, pe strada Albac.