ACUM
   Marţi, 28 ianuarie 2020   2°C in Alba Iulia
Lansare de carte la Blaj: Patericul egiptean
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Lansare de carte la Blaj: Patericul egiptean

10 Oct 2014
07:52
Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Blaj şi cu Biblioteca Municipală din Blaj, a organizat joi, 9 octombrie a.c., începând cu ora 14.00, la sediul Bibliotecii Municipale din localitate, un eveniment cultural de excepție, prilejuit de lansarea cărții Patericul Egiptean.

Cartea de spiritualitate a fost reeditată în condiţii grafice de excepţie la Editura Reîntregirea din Alba Iulia și reprezintă o lucrare fundamentală pentru formarea duhovnicească a creştinilor. Cele 1600 de sentințe, maxime și cuvinte duhovnicești oferă o provocare inedită de a descoperi frumusețea Evangheliei, aplicată în viața diferiților oameni trăitori sub soarele torid din nordul Egiptului, dar și paradoxul duhovnicesc al părinților pustiei, care au împletit în viața lor practica rugăciunii și a ascezei, legătura deplină cu părintele spiritual și efortul dobândirii virtuților. Totodată, această carte profund formativă este și o carte de referinţă pentru orice studiu sau cercetare știinţifică în domeniul spiritualității.

Prezentarea cărţii a fost susținută de Pr. Prof. Dr. Simion Todoran de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și de dl. Prof. Univ. Dr. Ioan Buzaşi de la Facultatea de Istorie și Filologie din Alba Iulia. Fiecare vorbitor a încercat să prezinte Patericul, cu note distincte, evident, ca o carte de o foarte mare actualitate, care se adresează nu doar călugărilor și preoților, ci și tuturor oamenilor, o carte care ne descoperă frumusețea sobră și firească a Evangheliei, dar și o altă lume, o lume curată și simplă, marcată de o neîncetată stare de rugăciune. Mai mult decât atât, ea este exponentul unui stil literar specific zonei orientale, o carte de înțelepciune ce sintetizează învățături fundamentale, prezentându-le practic într-o lume care a pierdut încet-încet noțiunea firii renăscute din nou, a neglijat cuvintele sfinte ale Evangheliei, iar nevoința interioară este aproape necunoscută.

Pr. Florin Croitoru