ACUM
   Marţi, 21 ianuarie 2020   -1°C in Alba Iulia
Ziua Naţională a României, sărbătorită la Alba Iulia
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Ziua Naţională a României, sărbătorită la Alba Iulia

03 Dec 2014
15:07
În fiecare an, la începutul lunii decembrie, neamul românesc îşi serbează ziua naţională. Este un prilej potrivit pentru a arbora cu mândrie steagul naţional, pentru a ne reafirma dragostea de ţară şi bucuria de a fi români, pentru a face declaraţii înflăcărate şi pentru a organiza o serie de manifestări (primirea soliilor din toate zonele ţării, slujbe religioase, depuneri de coroane, paradă militară şi concerte), care să marcheze importanţa şi gloria acestei zile.

Mii de oameni au participat de 1 decembrie 2014, la Alba Iulia, pentru a serba împlinirea a 96 de ani de la Unirea cea Mare – cheia de boltă a măreţului edificiu al unităţii naţionale. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de Slujba de Te Deum la sărbătoarea Zilei Naţionale a României.

După rugăciunea specială în cadrul căreia a fost adusă mulţumire lui Dumnezeu pentru darul unităţii naţionale a poporului român, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, adresându-se oficialităţilor şi persoanelor care au umplut până la refuz curtea Catedralei Reîntregirii, a spus: „1 Decembrie este ziua când românii din ţară şi cei trăitori pe alte meleaguri privesc cu ochii cugetului şi ai inimii spre Alba Iulia. Aici, în capitala de suflet a românilor, în urmă cu 96 de ani, s-au bătut peceţile celei mai mari zidiri a neamului românesc – Statul naţional unitar român. Această zidire minunată este piatra de hotar la care ne vom raporta noi, românii, cât vom exista sub soarele istoriei. Cât timp Transilvania a lipsit din alcătuirea politică a statului românesc, acesta avea o înfăţişare atât de nefirească, încât putea fi asemuit cu două braţe întinse într-o duioasă aşteptare. Acum, în 1 Decembrie, Ardealul s-a aruncat în braţele Patriei-mame. Peste 100.000 de oameni şi-au contopit glasul într-o singură voinţă, care e însuşi instinctul de solidaritate al sângelui românesc. Voinţa unanimă, care a biruit la Alba Iulia, a sfărâmat cătuşele robiei seculare, a dărâmat ultima rămăşiţă din graniţele cu care lunga tiranie a istoriei a spintecat multe veacuri forţa neamului românesc. Acum, acest neam este întreg în ţara lui”.

Ziua Naţională, sărbătorită cu mare emoţie şi de această dată la Alba Iulia, ne oferă ocazia de a mărturisi că dragostea de ţară şi credinţa în Dumnezeu sunt coordonatele existenţei acestui popor, fundamentul identităţii noastre naţionale şi expresia unităţii spirituale a poporului român, ce a condus, de mai multe ori în istorie, la unitatea teritorială a ţării noastre. Ea trezeşte în noi, în continuare, cele mai nobile sentimente, ne uneşte „în cuget şi simţiri” şi ne înfăţişează adevărata faţă a României, pe care o iubim cu sfinţenie şi cu veneraţie.