ACUM
   Miercuri, 21 august 2019   30°C in Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu vor sluji mâine la Mănăstirea Recea
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Înaltpreasfinţitul Irineu şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu vor sluji mâine la Mănăstirea Recea

05 Apr 2014
07:20
Mâine 6 aprilie, când facem pomenirea Sfinţilor Eutihie şi Irineu de Smirnum, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a cincea din Postul Mare, numită şi a Sfintei Maria Egipteanca. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie este cuprinsă în capitolul 10 din Evanghelia după Marcu, versetele 32 - 45. În această duminică Arhipăstorul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, va oficia Sfânta Liturghie în sobor arhieresc la Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului de la Recea, protopopiatul Târgu-Mureş alături de Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu.

La Mănăstirea Recea este stareţă maica stavrofora Cristina Chichernea şi aici s-a nevoit peste 15 ani vrednicul de pomenire părinte Ioan Iovan, trecut la Domnul în anul 2008. Maica stareţă ne-a prezentat un istoric al mănăstirii Recea şi ne-a vorbit despre prezenţa ierarhilor în mijlocul obștii monahale:

„Mănăstirea Recea a luat ființă în anul 1991. Am găsit aici o bisericuță și o clădire administrativă, ambele în fază primară de execuție. Pentru asigurarea unor condiții normale de viață, precum și pentru desfășurarea unei activități spirituale am trecut în scurt timp la finalizarea și finisarea spațiului construit. În anul 1992 am construit altarul de vară și o clopotniță în stil rustic românesc. În paralel am amenajat un arhondaric și o gospodărie anexă. În perioada 1993-1995 s-au construit stăreția, corpul de chilii și o casă de oaspeți. Între 1995-1996 s-a construit biserica mare, pictată ulterior între 1999-2003 în mozaic de Murano. A fost sfințită în anul 2003 de vrednicii de pomenire Patriarhii Teoctist si Petru al Alexandriei . În anul 1997 s-a construit muzeul pe două nivele in care se pot vedea costume populare românești, icoane și cărți liturgice vechi. Ultima clădire construită între anii 2008-2010 este biblioteca, cu două nivele și subsol unde este depozitul de carte. La primul nivel se află sala de lectură iar la etaj o sală de conferințe.

Duminică, 6 aprilie 2014, Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului Recea se simte onorată, privilegiată, de prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi a Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, pentru a oficia împreună Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Îi aşteptăm cu sufletul deschis şi îi aşteptăm pe toţi credincioşii care doresc să participe la această sfântă slujbă cu tot dragul. Slujba se va ţine în biserica mare a Mănăstirii Recea.”

Luni, 7 aprilie Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va sluji Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Capela Unităţii Militare din Târgu-Mureş.