ACUM
   Marţi, 07 iulie 2020   19°C in Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a liturghisit în capela Brigăzii VI Operaţiuni speciale din Târgu-Mureş
Actualitatea eparhială
Cancelaria eparhială

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a liturghisit în capela Brigăzii VI Operaţiuni speciale din Târgu-Mureş

08 Apr 2014
05:53
Ieri, 7 aprilie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite în capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă” din cadrul Brigăzii VI Operaţiuni speciale din municipiul Târgu-Mureş [http://reintregirea.ro/actualitatea-eparhiala/prezenta-arhiereasca-la-capela-unitatii-militare-din-targu-mures/] .

Biserica de lemn din incinta acestei garnizoane militare a fost construită între anii 1989-2001, în stil maramureşean, având formă de navă şi fiind împodobită cu pictură în tehnica tempera. La ridicarea şi înfrumuseţarea acesteia, s-au ostenit comandanţii unităţii, cadrele militare, precum şi ostaşii brigăzii.

Slujbele bisericești se săvârșesc aici cu regularitate în fiecare duminică și sărbătoare, iar în cursul săptămânii zilnic, după un program aprobat de comandantul unităţii. Cu un program de 8 ore, Părintele Ioan-Dorin Şandor, capelanul unităţii, este la dispoziţia nevoilor spirituale ale militarilor.

Preotul militar participă la toate activităţile specifice armatei: ceremonii de plecare şi sosire din teatrele de război, pomenirea eroilor, zile însemnate ale diferitelor arme specifice, sărbători naţionale sau alte sărbători cu specific naţional şi militar. Părintele Şandor deserveşte Garnizoana militară din municipiul Târgu-Mureș din data de 25 octombrie 2010.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotesit întru iconom-stavrofor pe Părintele Ioan-Dorin Şandor, iar apoi a oficiat un parastas pentru Maiorul post-mortem Tiberiu Petre, care şi-a pierdut viaţa în anul 2009, în teatrul de luptă din Afganistan, şi pentru Maiorul post-mortem Tiberiu Iancu, decedat în cadrul unui exerciţiu militar.

De asemenea, împreună cu comandantul Unității militare, General de Brigadă Adrian Ciolponea, a participat, în incinta unității militare, la o expoziţie a armamentului din dotarea Unităţii. La această prezentare au participat și elevii școlilor mureșene, în cadrul programului şcolar "Săptămâna altfel".