ACUM
   Marţi, 11 august 2020   27°C in Alba Iulia
Slujire arhierească în localitatea Vințul de Jos
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujire arhierească în localitatea Vințul de Jos

01 Feb 2016
16:08
Astăzi, 2 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii întrucât ea aminteşte momentul în care Sfânta Fecioară Maria, la 40 de zile de la naşterea pruncului Iisus, vine la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament. În această zi de praznic, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent în mijlocul credincioșilor din protopopiatul Sebeș. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Pogorârea Sfântului Duh din localitatea Vinţu de Jos I. Detalii despre slujirea Ierarhului nostru dar și un scurt istoric al bisericii parohiale, ne-a oferit părintele paroh, Boca Valer:

În ziua praznicului Întâmpinării Domnului, credincioșii parohiei “Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Vințul de Jos I vor trăi bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, care va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți.

Credincioșii localității Vințul de Jos au avut preoți și biserică din vremuri străvechi, cu mult înainte ca documentele să le consemneze existența. Prima biserică este atestată documentar abia în secolul al XVII-lea. Aflată la mică distanță de Alba Iulia, putem spune că această localitate a împărtășit toată istoria cetății marii uniri. Între anii 1898-1899 se ridică biserica actuală cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, pictată în anul 1958 de către pictorul Ioan Căzilă de la Sibiu.

În ultima perioadă s-au realizat mai multe lucrări de reabilitare și restaurare a bisericii, lucrări care se înscriu într-un amplu plan de renovare și pregătire a bisericii pentru sfințire.

Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Irineu că a acceptat invitația noastră și cu această ocazie lansăm invitația tuturor celor care vor să participe la Sfânta Liturghie pentru a ne împărtăși împreună de darurile Duhului Sfânt.