ACUM
   Joi, 06 august 2020   18°C in Alba Iulia
Slujire arhierească la Catedrala mare din Târgu-Mureş
Actualitatea eparhială
Redacția Radio

Slujire arhierească la Catedrala mare din Târgu-Mureş

06 Feb 2016
16:25
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei s-a aflat astăzi în mijlocul credincioșilor din protopopiatul Târgu-Mureş. Ierarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie în parohia „Înălţarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureş, unde slujesc preoții Silviu Negruţiu, Petru Șerban și Protopop onorific Gheorghe Șincan.

Răspunsurile la Sfânta slujbă au fost date de către corul catedralei, iar din numărul impresionant de credincioşi prezenţi, mulţi s-au şi împătăşit cu Sfânta Cuminecătură.

Catedrala ortodoxă Înălţarea Domnului este cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureş, având hramul „Înălţarea Domnului”. Catedrala a fost construită în centrul oraşului (în prezent Piaţa Trandafirilor) între anii 1925 - 1934 la iniţiativa protopopului Ştefan Rusu, în locul celebrei fântâni cântătoare a lui Bodor Péter.

Piatra de temelie a fost pusă la 10 mai 1925 printre martorii la acest eveniment s-au regăsit ministrul Cultelor, Alexandru Lapedatu, episcopul Nicolae Ivan, şi Octavian Goga în calitate de ministru. Sfinţirea catedralei a avut loc în data de 2 decembrie 1934, fiind totodată şi un simbol semnificând intrarea armatelor române în municipiul Târgu Mureş în 1918.

Biserica a fost construită după planurile arhitectului Victor Vlad de la Politehnica din Timişoara, în formă de cruce greacă, cu braţele egale. Construcţia iconostasului a fost realizată în 1934 de Traian Bobletec din Nazna şi pictat de pictorul Virgil Simionescu din Lugoj.

Pereţii pronaosului prezintă imagini ale sfinţilor Mitropoliţi ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest şi Sava Brancovici, încadraţi de 12 medalioane care conţin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal.

Altarul prezintă în absidă un impresionant mozaic de 12,30 m înălţime înfăţişând-o pe Maica Domnului cu Pruncul.

Datorită lipsei de fonduri, finalizarea picturii a avut loc în perioada 1970 - 1986.