ACUM
   Sâmbătă, 16 februarie 2019   5°C in Alba Iulia
Actualitatea religioasă
Redacția Radio

Activități de vară pentru copii la Centrul de Tineret ,,Sf. Paisie Aghioritul” de la Tiur-Obârșie

28 Jun 2018
13:16
    Odată cu începerea vacanţei de vară, au debutat şi activităţile recreativ-educative la Centrul de Tineret ,,Sf. Paisie Aghioritul” de la Tiur-Obârşii din Protopopiatul Blaj. După o primă săptămână de vacanţă, în care tinerii liceeni de la Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea” Blaj au desfăşurat, cu hărnicie, activități de voluntariat pentru amenajarea spaţiului exterior al Centrului de Tineret, în cea de-a doua săptămână de vacanţă şi-au făcut apariţia primele grupuri de copii.
    Pentru început au acceptat invitaţia copiii de la Centrele de Zi, din localităţile Valea Lungă şi Roşia de Secaş, coordonaţi de doamna Ana Bartoş şi părintele Nicolae Bîldea, responsabilii celor două centre. Activităţile recreativ-educative, care sunt concepute a se derula de dimineaţa până seara au scopul de a-i bucura pe copii şi totodată, de a le transmite anumite valori frumoase şi folositoare vieţii lor: credinţa în Dumnezeu, respectul faţă de oameni şi faţă de natură, patriotismul, dar şi să le dezvolte anumite capacităţi şi abilităţi, precum comunicarea, lucrul în echipă sau planificarea activităţilor spre împlinirea unui scop. Astfel, copiii participanţi au avut ocazia, pe de o parte, să se destindă prin jocuri deja cunoscute, prin jocuri noi, dar şi prin competiţii sportive. Pe de altă parte, o altă serie de jocuri şi activităţi de exterior au avut drept obiect, pe lângă partea recreativă şi pe cea educativă. Astfel, s-au desfăşurat jocuri urmate de discuţii, prin care copiii au înţeles aplicatibilitatea acestora în viaţa de zi cu zi. Nevoia de celălalt, altruismul sau necesitatea unui plan de acţiune în împlinirea unor sarcini, iată câteva lucruri care au constituit obiectul unor jocuri de exterior, precum: ,,derdienii”, ,,curentul electric” şi altele. 
    De asemenea, ţinând cont de valoarea comemorativă a anului, la centrul nostru se vor desfăşura multe activităţi prin care tinerii îşi vor dezvolta sentimentele de dragoste şi respect faţă de valorile naţionale. Copiii vor fi învăţaţi să confecţioneze cocarde şi semne de carte cu drapelul naţional, pentru ei sau pentru a le dărui celor dragi; se va intona sau memora imnul national, etc.
    Toate aceste activităţi se vor desfăşura pe parcursul verii 2018, precum şi după începerea anului şcolar (în zilele de sâmbătă). Invitaţia de a participa la activităţile pe care le desfăşurăm se adresează tuturor parohiilor din protopopiatul Blaj şi nu numai. Mai mulţi preoţi din parohiile Mihalţ I si II, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Blaj Berc, Feisa, Sîncel, Pănade, Biia, Sânmiclăuş, Bălcaciu, Mănărade, Lodroman, Şona, Cergău Mare au răspuns deja invitaţiei de a petrece câteva ore alături de copii într-un cadru nonformal. De asemenea, invitaţia se adresează şi anumitor profesori, diriginţi, colaboratori ai grupului de iniţiativă din cadrul protopopiatului care vor însoţi clasele pe care le îndrumă.
   Toate aceste activităţi, pe lângă caracterul lor educativ şi recreativ au, evident, şi un caracter religios. Astfel, programul zilnic va începe cu un moment de rugăciune în paraclisul Centrului, de asemenea, copiii vor mulţumi lui Dumnezeu înainte şi după masă, iar dezbaterile şi lecturile făcute vor avea ca scop apropierea tinerilor de Dumnezeu, de bine, de frumos şi de oameni. Vă aşteptăm cu interes!

             Administrator Centru de Tineret Tiur-Obârşii,
             Preot Ştefan Cătăuţă