ACUM
   Sâmbătă, 11 iulie 2020   28°C in Alba Iulia
Actualitatea religioasă
Redacția Radio

Simpozionul Național „Pentru România Mare, curaj și devoțiune la feminin”, la Alba Iulia

22 Sep 2018
15:22

Sâmbătă, 22 septembrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a desfășurat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri, Simpozionul Național intitulat „Pentru România Mare, curaj și devoțiune la feminin”, organizat de către Societatea Femeilor Ortodoxe din România, filiala Alba. Manifestarea s-a bucurat de participarea reprezentantelor asociațiilor femeilor ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române. De asemenea, au fost prezente și reprezentante din Republica Moldova. Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te-Deum, oficiată, începând cu ora 9.00, în Capela „Sfinții Trei Ierarhi” a Facultății, după care a urmat deschiderea propriu-zisă a Simpozionului în Aula „Dumitru Stăniloae”, aflată în incinta aceleiași instituții de învățământ teologic universitar.

Cu acest prilej, Ierarhul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat exemplul de jertfelnicie și dăruire al femeilor în contextul înfăptuirii dezideratului Marii Uniri. Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Femeile române din Transilvania le-au picurat în suflete copiilor lor iubirea faţă de glia străbună, opunându-se, totodată, asupririi nedrepte. În vara anului 1916, când trupele române trecură Carpaţii, aceste românce au primit armatele liberatoare în haină de sărbătoare şi cu flori. Multe dintre ele ajung, mai târziu, în închisorile stăpânirii duşmane, suportând umilinţe şi chinuri. Femeile române din Vechiul Regat au dat acelaşi exemplu de patriotism şi spirit de sacrificiu. Ele îşi trimiseră feciorii şi bărbaţii în lupta pentru dezrobirea fraţilor lor ardeleni şi pentru realizarea unităţii naţionale. Între toate aceste fiinţe devotate, la loc de frunte se află Regina Maria, pildă de curaj şi de încredere în destinul neamului. Acestor femei şi mame le datorăm recunoştinţa noastră”.

De asemenea, în debutul întâlnirii, doamna Maria Bolea, președinte al Societății Femeilor Ortodoxe din Eparhia Alba Iuliei, a rostit un discrus în care a mulțumit distinselor doamne pentru participarea și implicarea din cadrul acestui Simpozion Național. În continuare, a avut loc susținerea în plen a comunicărilor științifice, în cadrul cărora au fost reliefate curajul, dăruirea și jertfelnicia femeilor societății românești, care au contribuit la făurirea și însuflețirea României Mari. Dintre persoanele care au conferențiat amintim pe: doamna Mirela Popa Andrei, istoric la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, doamna Cristina Păiușan Nuica, istoric la Muzeul Național de Istorie al României din București, și doamna Ionela Simona Mircea, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost înființată la 10 decembrie 2014. În statutul său de organizare și funcționare, această asociație creștină face efortul, pe lângă aspectul și latura de activitate în zona social-caritabilă, de a se implica și în cadrul activităților culturale, reușind, pe parcursul acestor ani, să realizeze numeroase proiecte culturale și sociale. De asemenea, din cadrul activităților Societății Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei nu au lipsit acțiunile social-filantropice sau de ecologizare, precum și de stimulare a tinerilor de a se promova tradițiile neamului românesc.