ACUM
   Sâmbătă, 04 aprilie 2020   17°C in Alba Iulia
Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român
Actualitatea religioasă
Redacția Radio

Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român

29 May 2014
09:25
Astăzi, 29 mai 2014, la sărbătoarea Înălţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi străinătate.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente din anii 1999 şi 2001 care au proclamat această zi ca sărbătoare naţională bisericească.

Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Precizăm că la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

La catedrala Reîntregirii din Alba Iulia de la ora 8.30 va începe Slujba Utreniei, urmată de la ora 10.00 de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar la finalul acesteia se va oficia Slujba de parastas pentru pomenirea Eroilor Neamului.