ACUM
   Marţi, 07 iulie 2020   19°C in Alba Iulia
Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii 40 de Mucenici
Actualitatea religioasă
Redacția Radio

Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii 40 de Mucenici

09 Mar 2014
09:18
Biserica Ortodoxa ii praznuieste in aceasta zi pe cei 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia, care au suferit martiriul pentru Hristos in timpul persecutiei imparatului roman Liciniu, la 9 martie, anul 320.

Cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Acestia au fost prinsi si fortati sa jertfeasca idolilor. Refuzand porunca stapanitorului lor, au fost intemnitati si chinuiti. Au fost aruncati in mijlocul unui lac inghetat, dar Dumnezeu i-a pazit nevatamati si cununi de aur se aratau pe capetele lor inainte de moarte.

Au fost omorati zdrobindu-li-se picioarele, iar trupurile lor arse si oasele aruncate intr-un rau. Crestinii au adunat sfintele lor moaste care au fost raspandite in multe biserici.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat, momentul fiind marcat de respectarea unor interdictii sau de oficierea unor practici cu caracter simbolic.

In zilele noastre, dintre toate practicile stravechi, mai persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie, 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori"sau "mucenici". "Mucenicii" sunt facuti din aluat dospit si au forma antropomorfa a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor.