ACUM
   Sâmbătă, 29 februarie 2020   -1°C in Alba Iulia
Colecta pentru ajutorarea sinistraţilor continuă
Actualitatea religioasă
Redacția Radio

Colecta pentru ajutorarea sinistraţilor continuă

10 Aug 2014
09:58
Campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia!“ organizată de Patriarhia Română şi Televiziunea Română continuă până la 14 august. Credincioşii care vor să fie alături de persoanele greu încercate de necazul inundaţiilor pot dona în continuare produse neperisabile (ulei, zahăr, făină, orez, conserve), apă minerală plată şi carbogazoasă, produse de igienă etc., adresându-se parohiilor de care aparţin.

Produsele colectate în parohii sunt centralizate la nivelul fiecărei eparhii şi transmise către centrele eparhiale de la Craiova, Râmnicu Vâlcea şi Slatina, care le distribuie în localităţile afectate de inunda-ţii prin intermediul consiliilor şi, comitetelor parohiale, sub îndrumarea preoţilor parohi.

În Arhiepiscopia Craiovei au fost trimise ajutoare în regim de urgenţă în cele mai afectate zone din judeţul Gorj, respectiv Novaci şi Pociovaliştea, urmând ca tot ceea ce se colectează în prezent să ajungă în zonele afectate de inundaţii după 15 august, după cum ne-a transmis diac. Gheorghe Cioiu, corespondent Ziarul Lumina. De asemenea, la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei se analizează şi posibilităţile de ajutorare a persoanelor rămase fără locuinţe, pentru ca acestea să-şi poată construi alte case sau să le refacă pe cele afectate de inundaţii.

În Arhiepiscopia Râmnicului, s-au colectat până în prezent 2154 l de apă, 2492 kg de făină, 1303 kg de orez, 842 kg de mălai, 1492 l de ulei, 1238 kg de zahăr, 1.768 conserve, 943 pungi de paste făinoase, 1.200 kg de cartofi, 180 kg de fasole, 150 kg de ceapă, 1.500 de pâini, 150 saci de haine şi alte produse textile, potrivit părintelui Silviu Vasile State, inspector eparhial în cadrul Sectorului social-misionar al Arhiepiscopiei Râmnicului. O parte din alimentele colectate au fost deja distribuite în localităţile Vlădeşti, Brezoi şi Vaideeni din judeţul Vâlcea. Alte câteva transporturi umanitare vor ajunge în aceste localităţi în zilele următoare, pe măsură ce vor fi trimise şi ajutoarele colectate în celelalte eparhii ale ţării.

În Episcopia Slatinei şi Romanaţilor au fost distribuite 3 tone de grâu familiilor sinistrate din satul Paris, comuna Optaşi-Măgura, judeţul Olt. Ieri, 8 august, o delegaţie de la Centrul eparhial a fost în satele Găgiuleşti şi Valea Merilor, din comuna Potcoava, judeţul Olt, unde a distribuit 3 tone de alimente pentru 98 de familii sinistrate, după cum ne-a declarat părintele Constantin Aldea, consilier eparhial în cadrul Sectorului social al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor. Biserica din Găgiuleşti a fost inundată şi a suferit mari daune, necesitând reparaţii urgente. În zilele următoare, repre-zentanţii Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor se vor deplasa cu ajutoare în localităţile Ursoaia, Icoana, Coloneşti, Mihăileşti, Mărgineni, Constantineşti, Mogoşeşti, Teiuş, Corbu, Buzeşti şi Burduleşti, din judeţul Olt.

Campania de colectare este în plină desfăşurare în toate eparhiile din Patriarhia Română, care au început să trimită deja primele transporturi cu ajutoare.

În urma inundaţiilor au fost afectate 185 de localităţi din 10 judeţe, o persoană din Argeş a decedat şi alte patru din Vâlcea, Argeş şi Teleorman sunt date dispărute, iar 400 de oameni rămaşi izolaţi au fost salvaţi, din care 210 în Vaideeni, după cum a declarat miercuri vicepremierul Gabriel Oprea.

BASILICA [http://basilica.ro/stiri/colecta-pentru-ajutorarea-sinistratilor-continua_19490.html]