ACUM
   Marţi, 11 august 2020   25°C in Alba Iulia
Întâlniri duhovnicești la Mănăstirea „Sfânta Treime” Măgina
Actualitatea religioasă
Redacția Radio

Întâlniri duhovnicești la Mănăstirea „Sfânta Treime” Măgina

01 Feb 2016
10:21
La Mănăstirea „Sfânta Treime” Măgina, din județul Alba, se organizează o serie de întâlniri duhovnicești, începând din luna martie 2015. Începând cu sâmbăta aceasta seria de întâlniri lunare va fi reluată, prima temă abordată fiind „Iubirea hrăneşte sufletul”.

Pentru a sublinia maniera generală de prezentare a temelor și utilitatea acestor acțiuni, desfășurate sub coordonarea părintelui stareț Serafim Crucianu, considerăm utilă o retrospectivă a primelor 10 întâlniri duhovnicești organizate până în prezent.

Temele sunt abordate din perspectivă teologică, psihologică și managerială, iar scopul întâlnirilor este acela de a crea cadrul necesar implicării celor prezenți în dialog și a desluși aspectele importante pentru o creștere duhovnicească.

Seria de întâlniri duhovnicești a debutat cu o temă provocatoare: „Cum să ne îndeplinim obiectivele”. Eliade Rotariu, medic și coach consacrat pentru formare de manageri și diagnoză organizațională, a abordat tema din perspectiva definirii și a formulării corecte a obiectivelor pentru diferite aspecte ale vieții: familie, profesional, social, sănătate, financiar și spiritual.

Părintele stareț Serafim Crucianu a vorbit, apoi, despre frică, principala cauză pentru care omul nu definește și nu își îndeplinește obiectivele (cum se naște frica, cum ne afectează și cum se tratează).

Întâlnirile duhovnicești au continuat cu tema „Autocontrolul”, abordată, de asemenea, interdisciplinar. Simona Moldovan, psiholog și profesor, a explicat de ce este necesar controlul asupra propriei persoane și a subliniat faptul că „autocontrolul este un principiu de viață, este echilibru, este onestitate față de noi înșine și este respect față de ceilalți”. Invitatul permanent, Eliade Rotariu, a implicat, apoi, publicul în descoperirea aspectelor manageriale, respectiv influența autocontrolului în viața de zi cu zi și la locul de muncă. În final, părintele stareț Serafim Crucianu a prezentat câteva metode de dezvoltare a autocontrolului, pentru sporirea capacității de a gestiona corect reacțiile, emoțiile, poftele și impulsurile de moment.

Abordări interdisciplinare

Temele următoarelor două întâlniri au fost: „Gestionarea gândurilor” și „Cum ne eliberăm de emoții negative”. S-au discutat metode de gestionare a gândurilor pentru influențarea stărilor emoționale și s-au prezentat două emoții – frustrarea și tristeţea – cu influențele lor negative asupra atitudinii față de realitate.

Începând cu aceste întâlniri, publicul prezent a conștientizat necesitatea perseverenței pentru a corela gândurile, emoțiile și acțiunile, așa cum arată mărturia unui participant: „un lucru care îmi place la fiecare întrunire este cât de frumos se îmbină concepte/învățături din sfere diferite precum religia, psihologia și organizarea. Pe lângă folosul pe care fiecare întâlnire îl aduce, cred că e important că s-a reamintit de fiecare dată despre lucrurile care contează – echilibru în gândire, corelarea dintre gânduri, trăiri și acțiuni, trăirea după adevăratele valori, ş.a.m.d.”.

În cadrul celei de-a cincea întâlniri duhovnicești, cu tema „Vrei să fii fericit?”, părintele stareț Serafim Crucianu a subliniat: „Dumnezeu, când l-a creat pe om, a sădit în el sufletul care este nemuritor, acea scânteie divină care dă fiecăruia dintre noi imboldul către înainte, către fericire. Ceea ce ne revine nouă să facem este să citim corect acest imbold și să-l gestionăm corect, ca să fim fericiți... Putem fi fericiți în comuniune cu semenii și în legătură cu Dumnezeu”.

Din perspectivă psihologică și managerială s-au adus apoi în discuție recunoștința și faptul că „poți fi fericit dacă te implici ca și cei din jurul tău să fie fericiți”. Referitor la abordarea acestei teme, un participant a afirmat: „E o adevărată școală care cultivă inteligența emoțională, ceea ce fiecare din noi ar trebui să avem în relațiile cu cei din jur!”.

Următoarele două întâlniri duhovnicești, „Depășirea situa­țiilor conflictuale” și „Relația părinți – copii” au abordat construirea relațiilor omului cu cei din jur și au subliniat, prin exemple, importanța de a deveni un om echilibrat și iertător, așa cum arată și mărturia unui participant: „sunt cuvinte ordonate și bazate pe realitate, dar mai ales sfaturi sincere pentru o viață sănătoasă din toate punctele de vedere”.

Întâlnirea duhovnicească cu tema „Cauzele bolilor psihice și fizice” l-a avut ca invitat special pe Mihai Minu, doctor homeopat, care a subliniat capacitatea corpului omenesc de autoregenerare și a definit starea de sănătate ca armonie între cele trei planuri: mental, emoțional și fizic. În continuare, Simona Moldovan a argumentat influența stărilor emoționale negative asupra gândurilor noastre, vizibile în comportament și în starea de boală. Scurta intervenție a părintelui stareț Serafim Crucianu a pus în atenția publicului exemple din Sfânta Evanghelie, care arată faptul că păcatul este principalul motiv pentru care omul se îmbolnăvește. În final, Eliade Rotariu a provocat publicul la reflecție, prin două întrebări simple – „Cât ne costă sănătatea?” și „Cât ne costă boala?” și a subliniat faptul că omul este responsabil pentru prevenirea bolilor, vindecare și menținerea propriei sănătăți.

Cea de-a noua întâlnire duhovnicească, „Banii și valorile zilelor noastre”, a fost în opinia unui participant „un forum de discuții interesant, interactiv”. Din perspectivă teologică, a fost pusă în discuție raportarea propriilor valori la Sfânta Evanghelie, la iubirea față de Dumnezeu și față de semeni. Prin interactivitate și exemple practice, publicul a fost îndemnat să-și stabilească propriile valori, să le ierarhizeze și să aloce locul potrivit pentru valorile financiare, prin modul în care se raportează la bani.

„Eliberarea prin iertare” a fost o temă pe care prezentatorii au încadrat-o în atmosfera sărbătorii Nașterii Domnului, publicul fiind răsplătit cu minunate cadouri: o serie de teme de reflecție pentru curățenie sufletească prin iertare, un brad împodobit cu metode pentru a ierta și o listă de comportamente pentru susținerea iertării. La întrebarea „De ce iertăm atât de greu?” răspunsul părintelui stareț Serafim Crucianu a fost simplu: „Pentru că iubim puțin. Iertarea este o altă formă de iubire. Cine nu iubește, nu poate să ierte”. Prezentarea de mai sus este o motivație suplimentară pentru a invita cititorii să participe la următoarele întâlniri duhov­nicești, care au loc la Mănăstirea „Sfânta Treime” - Măgina, în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni. Toate temele care vor fi discutate vizează „cunoașterea, înțelegerea și conștientizarea pe care omul trebuie să le facă în privința rolului pe care îl au patimile și virtuțile în viața lui”.

Întâlnirile duhovniceşti sunt reluate începând de azi, 30 ianurie, şi vor avea loc în ultima sâmbătă a fiecărei luni. Prima întâlnire are tema „Iubirea hrăneşte sufletul”, apoi urmează tema „Singurătate şi însingurare”, pe 27 februarie, tema „Rostul rugăciunii în viaţa omului”, pe 26 martie, tema „A cunoaşte. A înţelege. A acţiona”, pe 30 aprilie.

Sursa: ziarullumina.ro [http://ziarullumina.ro/Intalniri-duhovnicesti-la-manastirea-sfanta-treime-magina-108988.html]