ACUM
   Vineri, 03 aprilie 2020   -3°C in Alba Iulia
Social-filantropic
Redacția Radio

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită de copiii de la Centrul de Zi „Sfânta Irina” din Blaj

24 Jan 2019
13:29

Copilaşii de la Centrul de Zi „Sfânta Irina” din Blaj au sărbătorit, marți, 24 ianuarie 2019, Ziua Unirii Principatelor Române. Cu această ocazie, micuții au îmbrăcat haine populare și au participat la activități educative prin intermediul cărora au aflat, pe înţelesul lor, care este semnificaţia zilei de 24 ianuarie 1859 în istoria poporului român. Împreună cu doamna educatoare, copiii au realizat oameni din hârtie colorată în culorile tricolorului, pe care i-au pus în jurul unui steag ce prezenta chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Copilaşii au realizat apoi steguleţe din cartoane colorate, au ascultat cântece patriotice şi au dansat Hora Unirii împreună cu personalul din centru.

Cu prilejul acestei zile deosebite, reprezentanții centrului social din municipiul Blaj au precizat următoarele: „Pe lângă atenţia pe care le-o oferim zilnic celor mici, încercăm, prin activităţile educative pe care le derulăm, să le insuflăm şi sentimente de dragoste şi de respect pentru istoria poporului român, pentru înaintaşii noştri şi pentru obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti”.

Aproximativ 40 de copii din Blaj cu vârste între 0 şi 3 ani beneficiază de serviciile Centrului de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina”, un centru „pilot” la nivelul reţelei sociale a Patriarhiei Române. Centrul funcţionează din vara anului 2012 în cadrul reţelei social-filantropice a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, fiind coordonat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta vine în sprijinul părinţilor care locuiesc pe raza municipiului Blaj şi au o situaţie socio-economică dificilă, oferind o alternativă pentru îngrijirea şi educarea copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

În cadrul acestui așezământ, copiii sunt îngrijiţi 10 ore pe zi, primesc două mese principale şi două gustări, igienizare corespunzătoare, au program de odihnă, activităţi educative cu caracter ludic, activităţi de socializare şi integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive, dar şi intervenţie logopedică. De asemenea, părinţilor li se oferă servicii de consiliere socială şi psihologică, informare, mediere în relaţiile cu serviciile sociale şi instruire în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea corespunzătoare copilului mic. Centrul de zi „Sfânta Irina” din Blaj este acreditat în conformitate cu prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.

Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia