ACUM
   Marţi, 14 iulie 2020   19°C in Alba Iulia
Sprijin moral pentru creştinii din Egipt
Știri externe
Redacția Radio

Sprijin moral pentru creştinii din Egipt

08 May 2017
12:15
La sfârşitul lunii aprilie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului - Noua Romă, a vizitat Egiptul, unde a participat la un forum interreligios şi s-a întâlnit cu Papa Francisc. Cei doi oaspeţi de seamă sosiţi în Africa, alături de Preafericitul Părinte Teodor, Patriarh şi Papă al Alexandriei, şi conducătorul Bisericii Etiopiene, Papa Tawadros II, au făcut apel la reconciliere între reprezentanţii creştinismului şi islamului, pentru o convieţuire paşnică pe acelaşi teritoriu.

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a vizitat în perioada 27-29 aprilie Egiptul, ca oaspete al Patriarhului Teodor II al Alexandriei, dar şi cu scopul de a participa la o conferinţă pentru pace, organizată la Cairo de către Centrul sunit Al-Azhar, anunţă pagina de internet a Patriarhiei Alexandriei.

Patriarhul Bartolomeu a fost însoţit în Egipt de către Înaltpreasfinţitul Părinte Emanuel al Franţei, în urma unei vizite la Comunitatea Taize din centrul acestei ţări europene. După sosire, delegaţia, împreună cu Patriarhul Teodor II al Alexandriei, a fost primită de ambasadorul Greciei. În ziua următoare, Patriarhul Ecumenic a vizitat catedrala din Cairo a Bisericii Ortodoxe a Alexandriei, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unde a fost întâmpinat, după tradiţie, cu sunet de clopote. La intrarea în catedrală, Patriarhul a salutat un grup mare de cercetaşi vorbitori de greacă şi arabă. Tot acolo erau şi reprezentanţi ai Consiliului Mondial al Bisericilor, veniţi la Cairo de asemenea pentru conferinţa pentru pace amintită.

În cadrul acestei vizite, Sanctitatea Sa s-a închinat la vestita icoană a Sfântului Gheorghe, oferind o candelă pentru biserică şi luând binecuvântarea sfântului, aşa cum fac atât creştinii, cât şi musulmanii care îl cinstesc pe marele martir al Bisericii, anunţă Romfea.gr. Sanctitatea Sa şi-a manifestat bucuria de a vizita Egiptul, Ţinutul Faraonilor, ţara în care şi-a găsit refugiu Sfânta Familie, în care s-a născut Apostolul Marcu, întemeietorul Patriarhiei Alexandriei, şi ţara în care au trăit împreună paşnic atâtea veacuri creştinii şi musulmanii.

În cadrul cuvântului său la conferinţa de la Cairo, Patriarhul Ecumenic a subliniat rolul coabitării paşnice între reprezentanţii diferitor religii, anunţă Pyramisnews.gr. Sanctitatea Sa a vorbit despre importanţa dialogului religios şi interreligios, iar religia are încă un rol foarte important şi este prezentă în mai toate dezbaterile majore ale vremii, fiind asociată cu preocupările cele mai importante ale oamenilor, ea oferind răspunsuri la întrebările existenţiale ale omului. În acelaşi timp, Patriarhul Ecumenic a adăugat că aportul religiilor este crucial pentru procesul de pace în lume. Ele pot fi ca nişte poduri sau modalităţi de a obţine înţelegerea reciprocă şi toleranţa între oameni. Afirmaţia care a stârnit aplauzele auditoriului a fost aceea că „islamul nu poate fi identificat cu terorismul, pentru că însuşi conceptul de terorism este străin oricărei religii”.

Patriarhul a vorbit, de asemenea, despre importanţa dialogului interreligios, recunoaşterea diversităţii tradiţiilor religioase şi promovarea convieţuirii paşnice şi a cooperării între persoane şi culturi diferite, adăugând că este esenţială cunoaşterea credinţelor şi religiei celuilalt pentru a-l putea înţelege mai bine şi a începe un dialog. Sanctitatea Sa a mai făcut referire la coexistenţa paşnică vreme de secole a creştinilor, evreilor şi musulmanilor în zona Mării Mediterane. La final, Patriarhul Bartolomeu a reiterat, ca şi la începutul cuvântului, condoleanţe pentru comunitatea coptă din Egipt, ţinând cont de atacurile teroriste recente din această ţară greu încercată.

Ambasadorul Greciei în Egipt, Excelenţa Sa domnul Mihail Diametsis, a spus despre vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Egipt, în legătură cu conferinţa pentru pace, următoarele: „Conferinţa este un eveniment deosebit organizat de bastionul islamului din această ţară, Universitatea Al-Azhar. Evenimentul este important pentru că lumea trebuie să înceteze să mai identifice terorismul, care afectează întreaga societate contemporană, cu islamul... Teroriştii uzurpă numele celei mai răspândite religii din lume şi se folosesc de aceasta pentru a săvârşi atrocităţi”.

Papa Francisc a vizitat, de asemenea, Egiptul în perioada 28-29 aprilie, tot la invitaţia Universităţii Al-Azhar. Cu această ocazie, Papa a săvârşit o slujbă alături de comunitatea catolică din Cairo şi s-a întâlnit cu Papa Tawadros II al Bisericii Copte, împreună cu care a semnat o declaraţie comună făcând apel la pace şi cooperare. La fel ca şi Patriarhul Bartolomeu, Papa a fost primit de preşedintele Egiptului, Abdel-Fattah el-Sissi.

Preotul catolic Rafic Greiche a declarat că vizita Papei Francisc a fost o mare binecuvântare pentru egipteni, atât pentru creştini, cât şi pentru musulmani. Vizita a încurajat poporul egiptean, mai ales după atentatele produse în Duminica Floriilor din acest an. El a venit cu un mesaj de pace, dragoste şi speranţă. Preotul catolic Samir Khalil a declarat pentru CatholicPhilly.com că vizita Papei Francisc în Egipt a fost un eveniment mare şi pozitiv.

De asemenea, Samir Khalil a vorbit despre importanţa întâlnirii Papei Francisc cu preşedintele Egiptului. „Întâlnirea cu El-Sissi a însemnat un sprijin pentru creştini. Fiind un musulman pios, El-Sissi încearcă să protejeze creştinii de atacurile violente ale ISIS.” Apelul făcut de Papa Francisc în vederea demascării violenţei extremiste în numele lui Dumnezeu a avut un impact deosebit la conferinţa organizată de Al-Azhar, la care au participat şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, dar şi Papa Tawadros II.

Sursa: ziarullumina.ro [http://ziarullumina.ro/sprijin-moral-pentru-crestinii-din-egipt-122317.html]