ACUM
   Miercuri, 12 august 2020   28°C in Alba Iulia
Patriarhul Ierusalimului în Constantinopol şi Capadocia. Vizita a fost efectuată la invitaţia Patriarhului Ecumenic
Știri externe
Redacția Radio

Patriarhul Ierusalimului în Constantinopol şi Capadocia. Vizita a fost efectuată la invitaţia Patriarhului Ecumenic

21 Jun 2017
08:38
Vizita pe care Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a efectuat-o în Patriarhia Ecumenică şi mai apoi în Capadocia a început vineri, 16 iunie 2017, informează site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului.

PF Teofil a primit invitaţia din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu care a făcut pelerinaje la Bisericile și Sfinte Mănăstiri ale poporului grec, părăsite de la schimbul de populație din 1922.

Patriarhul Ierusalimului a fost însoțit în această vizită de IPS Arhiepiscop Aristarh de Constantina – Părinte Secretar General, Vicarul Patriarhal în Constantinopol, IPS Arhiepiscop Nectarie de Athedona, de Arhidiaconul Marcu, precum și de distinsul domn Theodoros Giagkou, Profesor de Drept la Facultatea de Teologie din Salonic, împreună cu soția sa.

La sosirea sa din Tel Aviv pe aeroportul din Istanbul, Preafericitul Teofil a fost întâmpinat de IPS Mitropolit Teoliptos de Ikonion de la Patriarhia Ecumenică și de Vicarul Patriarhal al Patriarhiei Ierusalimului din Constantinopol, IPS Arhiepiscop Nectarie de Anthedona.

La prânzul aceleiași zile, Preafericitul Patriarh al Ierusalimului a fost primit cu căldură de Patriarhul Ecumenic și de oficialități din Fanar în Sala de Recepție a Catedralei Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință din cartierul Fanar.

Plecarea de pe aeroportul din Istanbul spre Cezareea, cu destinația finală Capadocia, a avut loc sâmbătă, 17 iunie 2017.

Însoțitorii Sanctităţii Sale Bartolomeu în acest pelerinaj au fost: Preafericitul Patriarh Teofil al Ierusalimului și delegaţia însoţitoare, IPS Mitropolit Gherman de Tranoupolis de la Patriarhia Ecumenică, IPS Mitropolit Vassilios de Constantia din Biserica Ciprului împreună cu ceilalţi membri ai delegaţiei sale, și membrii delegației Bisericii Romano-Catolice.

Din Istanbul, Preafericirea Sa a aterizat în Cezareea, de unde a fost dus la situl arheologic al văii Korama (Goreme). Aici se păstrează structuri naturale, făcute de Dumnezeu în formă de clădiri piramidale, care au fost supuse unor modificări interioare pentru a servi drept case sau Biserici și Sfinte Mănăstiri pentru strămoșii noștri.

Delegaţiile au fost primite acolo de directorul muzeului sitului arheologic al văii Korama. În timpul acestei vizite ghidate, dumnealui a menționat că Goreme este al treilea sit arheologic din Turcia, după Efes și Hierapolis, din punct de vedere al numărului de vizitatori. În zonă se păstrează 250 de biserici a căror întreținere se face prin donații. În două din aceste biserici se păstrează fresce minunate din secolul al X-lea, pictate pe stâncă.

În prezent, una dintre aceste două Biserici se numește Biserica Întunecată din cauza lipsei de lumină. Dintre multele fresce, cele mai vizibile sunt icoanele lui Hristos Pantocrator, a Sfintei Împărtășanii, a Schimbării la față și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În după-amiaza aceleași zi de sâmbătă, Patriarhul Ecumenic a slujit Vecernia la Biserica Sfântul Dumitru din comunitatea Aravissos.

Duminica, 18 iunie 2017, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Constantin și Elena din orașul Sinassos. Această Sfânta Liturghie a fost prezidată de PF Teofil, cu participarea la rugăciune a PF Bartolomeu.

BASILICA [http://basilica.ro/patriarhul-ierusalimului-in-constantinopol-si-capadocia-vizita-a-fost-efectuata-la-invitatia-patriarhului-ecumenic/]