ACUM
   Marţi, 07 iulie 2020   19°C in Alba Iulia
Calugaritele rapite din Manastirea Sfanta Tecla, Siria, au fost eliberate
Știri externe
Redacția Radio

Calugaritele rapite din Manastirea Sfanta Tecla, Siria, au fost eliberate

11 Mar 2014
08:24
Rebelii sirieni au eliberat un grup de 13 calugarite grec-ortodoxe, care fusesera rapite in luna decembrie, conform agentiei oficiale de stiri din Liban.

Eliberarea calugaritelor si a ucenicelor lor, 16 femei in total, a fost rezultatul unui schimb de prizonieri, care rar se incheie cu succes, intre autoritațile guvernamentale siriene si rebelii care doresc rasturnarea regimului Presedintelui Bashar Assad, conform AP.

Agentia NNA raporta ca un convoi de 30 de vehicule, care le transporta pe maicile eliberate, se indrepta spre orasul Jdeidet Yabous, la granita siriano libaneza. Rebelii sirieni, inclusiv membri ai Frontului Nusra al Qaeda, le-au rapit pe cele 13 calugarite si cele trei ajutoare, din Manastirea Mar Takla, odata cu invadarea satului crestin Maaloula, situat la nord de Damasc, in luna decembrie.

"Aproximativ 150 de femei detinute urmeaza sa fie eliberate, in schimbul eliberarii maicilor", a declarat seful Securitatii Generale, Generalul Abbas Ibrahim, care a supervizat schimbul, la o televiziune siriana. Ibrahim a declarat ca acordul era gata sa se prabuseasca in ultimul moment, dupa ce rebelii au cerut ca mai multi deținuti sa fie eliberati.

Maica Pelagia Sayaf, stareta manastirii, a declarat ca toate maicile se afla intr-o stare de sanatate bună si ca n-au fost maltratate in niciun fel de catre rapitori.

Femeile eliberate au fost transportate in doua convoaie, de-a lungul unui traseu serpuit, care implica trecerea in Liban prin orasul sunnit Arsal, pana in orasul siit Labweh. Apoi, ele s-au intors spre punctul de trecere a frontierei, conform agentiei de stiri libaneze de stat, citata de AP.