ACUM
   Miercuri, 12 august 2020   27°C in Alba Iulia
Nouă ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea
Știri externe
Redacția Radio

Nouă ani de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea

02 Apr 2014
14:33
„În această seară ne simţim orfani” - cu aceste cuvinte, în urmă cu nouă ani, la ora 21:37, a fost anunţată moartea lui Papa Ioan Paul al II-lea, la cei 84 de ani, în urma unor boli, care i-au marcat finalul anilor de Pontificat. De origine poloneză, Ioan Paul al II-lea a condus Biserica Romano-Catolică mai bine de un sfert de secol.

A fost botezat Karol Józef Wojtyła şi fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la Papa Adrian al VI-lea [http://ro.wikipedia.org/wiki/Papa_Adrian_al_VI-lea] , adică din 1522 [http://ro.wikipedia.org/wiki/1522] .

În momentul în care a fost ales, în 1978, Carol Wojtyla avea 58 de ani. Foarte repede, el a intrat în conflict cu forurile bisericeşti, pentru că, spre deosebire de predecesori, a mers mereu în mijlocul mulţimii, surâzător, lăsându-se atins şi luând copii în braţe. Piaţa Sfântul Petru din Roma a devenit prea mica pentru Ioan Paul al II-lea, el preferând să meargă să-i întâlnească pe credincioşi, înmulţindu-şi călătoriile în lume şi mediatizându-le.

Papa Ioan Paul al II-lea e considerat unul din cei mai importanţi lideri ai Bisericii Catolice din istorie. În timpul pontificatului său de 27 de ani, prestigiul Bisericii Catolice a crescut foarte mult, asta şi datorită stilului personal conciliant şi al deciziilor sale curajoase. Printre altele, papa de origine poloneză e amintit pentru că a dus o luptă morală contra comunismului, dar şi pentru ca l-a vizitat în închisoare pe un turc ce a încercat să-l asasineze.

Veşnica să îi fie pomenirea!