Cea mai recentă carte semnată de lect. univ. dr. Mihail K. Qaramah a fost lansată la Museikon

Marți, 16 aprilie a.c., la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, din Alba Iulia a avut loc lansarea cărții cu titlul „Rugăciuni ale Euharistiei. Partea 1: Mărturii și anaforale primare”, scrisă de lect. univ. dr. Mihail K. Qaramah, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul cultural a debutat la ora 17.00 și s-a bucurat de prezența unui public numeros, fiind de față profesori și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă, credincioși albaiulieni și apropiați ai autorului volumului. În prima parte a manifestării, Ana Dumitran, muzeograf în cadrul Muzeului icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia, a adresat, în calitate de moderator, cuvântul de bun venit.

În continuare, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, a transmis mesajul de felicitare al Părintelui Arhiepiscop Irineu, adresat autorului cărții. Apoi, sfinția sa a subliniat importanța noii cărți semnate de lect. univ. dr. Mihail K. Qaramah, operă care a văzut lumina tiparului la Editura Reîntregirea, în cursul acestui an. Apoi, s-a adresat auditoriului părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a reliefat efortul depus de autor în contextul apariției acestui volum. Totodată, părintele decan a remarcat faptul că tânărul cercetător face parte din corpul profesoral al Facultății de Teologie, începând cu anul 2022.

De asemenea, a luat cuvântul părintele prof. univ. dr. habil. Dumitru A. Vanca, titularul catedrei de Liturgică și Artă creștină, care a apreciat activitatea științifică deosebită desfășurată de lect. univ. dr. Mihail K. Qaramah. Sfinția sa, în calitate de îndrumător de doctorat al autorului, a prezentat parcursul academic al domnului Mihail K. Qaramah, remarcând ingeniozitatea cu care domnia sa a desfășurat munca de cercetare pe parcursul anilor de studiu. În continuare, părintele prof. univ. dr. habil. Dumitru A. Vanca i-a îndemnat pe cei prezenți să achiziționeze cartea, spre a descoperi bogăția tezaurului liturgic al Bisericii.

Nu în ultimul rând, s-a adresat auditoriului autorul cărții, care a vorbit despre importanța lucrării în cadrul cercetării liturgice. În acest sens, Mihail K. Qaramah a explicat temeiurile evoluției ritualurilor liturgice, considerând opera ca fiind un instrument de inițiere în aprofundarea anumitor subiecte din domeniu. Apoi, domnia sa, vorbind despre titlul lucrării, a definit „Anaforaua” drept rugăciunea prin excelență a creștinilor. La final, autorul a adresat mulțumiri celor care l-au sprijinit pe parcursul acestui demers academic, dar și tuturor celor care au ales să îi fie alături cu ocazia lansării volumului de față.

Share