ACTUALIZARE | Campania umanitară „Din dragoste pentru ucraineni”, în plină desfășurare în Eparhia Alba Iuliei

Răspunzând apelului umanitar lansat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, numeroase comunități parohiale din cuprinsul județelor Alba și Mureș se alătură spre a oferi sprijin refugiaților ucraineni care sosesc în aceste zile în România.

14 aprilie 2022, ora 15:00 Campania umanitară „Din dragoste pentru ucraineni” a continuat și pe parcursul zilelor precedente. În protopopiatul Câmpeni a fost colectată o cantitate însemnată de alimente și articole de îmbrăcăminte care vor fi oferite refugiaților din țara vecină. De asemenea, cetățenii ucraineni din localitățile învecinate orașului Câmpeni pot beneficia de ajutorul a doi translatori care cunosc limbile rusă și ucraineană.

De asemenea, în protoieria Sebeș a fost strânsă suma de 75.000 lei, recent alăturându-se alți 51 de donatori care au ales să vină în sprijinul refugiaților din Ucraina. Aceștia au donat alimente, produse igienico-sanitare și articole de îmbrăcăminte. Totodată, în intervalul 7-14 aprilie, credincioșii dreptslăvitori din parohiile Acmariu, Câlnic, Dostat, Dumbrava Marga, Săliștea, Șugag I și Vurpăr au donat împreună suma de 5.900 lei.

Ample acțiuni de ajutorare a refugiaților ucraineni se află în derulare în protopopiatele Alba Iulia și Aiud. În cadrul celor două protoierii au fost colectate numeroase produse igienico-sanitare și articole de îmbrăcăminte, fiind de asemenea disponibile aproximativ 100 de locuri de cazare. Pe parcursul săptămânii viitoare va fi organizat un transport cu destinația Cahul (Republica Moldova), prin intermediul căruia vor fi oferite alimente și produse de care au nevoie cetățenii ucraineni aflați în nevoi.

 

31 martie 2022, ora 13:00 Campania umanitară „Din dragoste pentru ucraineni” continuă și în aceste zile în Eparhia noastră. Recent, Filiala din Sighișoara a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, împreună cu Asociația Medical Creștină Lukas Spital Laslea (jud. Sibiu), au transportat în Episcopiei Basarabiei de Sud (care are în jurisdicție și parohii românești din Ucraina) o caravană medicală mobilă dotată cu patru cabinete medicale (interne, oftalmologie, ORL și cargiologie). Valoarea donației depășește suma de 40.000 euro.

De asemenea, reprezentanții protopopiatului Blaj au transportat zilele trecute 1500 kg de alimente și 500 kg de articole de îmbrăcăminte, pături și produse igienico sanitare la Mănăstirea Dumbrava, în valoare de 50.000 lei. Totodată, conform ultimelor raportări privind colectele de ajutorare a cetățenilor ucraineni, venite din partea a șapte protoierii ale Eparhiei, au fost strânse următoarele sume: protopopiatul Alba Iulia - 103.383 lei, protopopiatul Aiud - 35.760 lei, protopopiatul Sebeș - 71.039 lei, protopopiatul Câmpeni - 55.800 lei, protopopiatul Târgu-Mureș - 74.050 lei, protopopiatul Reghin - 60.684 lei, protopopiatul Luduș - 40.790 lei.

 

24 martie 2022, 10:00 Pe parcursul săptămânii precedente, în parohiile din cadrul Protopopiatului Ortodox Luduș s-a desfășurat o campanie umanitară pentru refugiații din Ucraina. În urma acestei campanii, preoții parohi, însoțiți de credincioși, au predat alimente și bunuri materiale (pături, materiale de igienă personală, scutece, șervetele umede etc.) la sediul protoieriei. Ulterior, acestea au fost distribuite persoanelor refugiate cazate la Hotelul „Valea Regilor” din municipiul Reghin. Pe chipul celor prezenți s-a putut citi bucuria pentru cele primite, dar și tristețea pentru situația în care se află.

În urma rapoartelor primite din partea protoieriilor, reprezentând bilanțul activităților derulate până în momentul de față, menționăm faptul că din protopopiatul Alba Iulia a fost virată pentru refugiații ucraineni suma de 41.000 lei. De asemenea, protoieriile Luduș, Reghin, Sighișoara și Blaj, venind în sprijinul cetățenilor din Ucraina, au efectuat în decursul ultimelor patru săptămâni nouă transporturi umanitare în valoare totală de 80.700 lei.

 

17 martie 2022, 16:00 Credincioșii catedralei „Învierea Domnului” din municipiul Târgu-Mureș, în colaborare cu grupul de inițiativă civică „Ajutor Ucraina – Mureș” continuă campania umanitară desfășurată în sprijinul poporului ucrainean. Astfel, din donațiile credincioșilor strânse la subsolul Catedralei, au plecat, în ultima săptămână, mai multe transporturi către Ucraina. Pe lângă alimente și haine, au fost expediate la Mănăstirea Bănceni și medicamente în valoare de peste 25.000 lei, achitate din donațiile strânse în contul deschis de Parohia Ortodoxă Târgu-Mureș VII – sector II. Din același cont de donații s-a achitat și contravaloarea cantității de făină necesară pentru 600 kg de pâine, pe care oameni inimoși din Bucovina o fac și o trimit zilnic la Kiev. Întrucât în municipiul Târgu-Mureș și în împrejurimi au fost cazate mai multe persoane refugiate, grupul de inițiativă „Ajutor Ucraina – Mureș”, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, a organizat la subsolul Catedralei un „magazin social”, prin care persoanele refugiate își pot procura gratuit hrană, îmbrăcăminte și produse de igienă. În acest sens, mai multe familii cu copii vin aici pentru a beneficia de cele necesare traiului zilnic.

De asemenea, și parohiile din protopopiatul Alba Iulia au continuat campania „Din dragoste pentru ucraineni”. Astfel, în ultima săptămână, donațiile credincioșilor s-au concretizat în alimente (în valoare de aproximativ 5500 lei), haine (80 de saci, în valoare de 11000 lei) și produse de igienă personală (în valoare de 11000 lei), iar pe lângă acestea a fost strânsă suma de 41049 lei. Nu în ultimul rând, în data de 16 martie, au fost livrate haine (în valoare de 1200 lei) și alimente (3800 lei) unor familii de ucraineni cu 14 copii, cazate în parohia Glod.

În nivelul protopopiatului Sebeș, alimentele colectate din parohiile protoieriei valorează aproximativ 5000 lei, iar donațiile în bani însumează 39655 lei. De asemenea, în acest moment, la sediul protopopiatului Câmpeni sunt colectate alimente neperisabile și haine noi de copii în valoare de aproximativ 4500 lei, iar suma adunată din parohii se ridică la 51202 lei.

În ceea ce privește locurile de cazare puse la dispoziție la ora actuală, în parohiile din cuprinsul protopopiatului Alba Iulia sunt disponibile 8 locații pentru cazarea a aproximativ 40 de refugiați, iar în protopopiatul Sebeș, numărul locurilor disponibile depășește 110.

 

16 martie 2022, 18:00 Numeroase comunități parohiale din protopopiatul Aiud s-au alăturat recent campaniei umanitare „Din dragoste pentru ucraineni”. În dimineața zilei de marți, 15 martie, un transport cu alimente, produse de igienă și îmbrăcăminte, în valoare de 50.000 lei, a fost expediat în județul Suceava, unde vor fi descărcate în convoaiele umanitare care vor avea ca și destinație mai multe localități din Ucraina. Preotul care a însoțit transportul este părintele Mihai Ciurtin, slujitor la Altarul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud. De asemenea, în Stația CFR din Aiud, un grup de voluntari a oferit alimente, apă și medicamente în valoare de 2.000 lei celor aproximativ 200 de refugiați care tranzitau cu trenul municipiul Aiud în seara zilei de 14 martie.

Marți, 15 martie, colecta de îmbrăcăminte, alimente și articole igienico-sanitare (500 kg) din parohia Biia, în valoare totală de 5.000 lei, a fost transportată la Mănăstirea Dumbrava, unde 50 de persoane de cetățenie ucraineană beneficiază de cazare și masă. Tot la acest așezământ monahal se află în îngrijire 27 de copii care sunt înscriși la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea I. La această unitate de învățământ, părintele Mihai Canțer (parohia Izvoarele), vorbitor al limbilor rusă și ucraineană, se deplasează de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri, pentru a sprijini familiarizarea elevilor din țara vecină cu procesul nostru educațional. Această activitate este realizată cu sprijinul considerabil al Inspectoratului Școlar Județean Alba.

 

15 martie 2022, 15:00 În perioada 1-15 martie 2022, în protopopiatul Sighișoara au fost colectate 3.400 kg de alimente în valoare de 13.450 lei, 350 kg de haine și încălțăminte în valoare de 3.200 lei, precum și 80 kg de produse de igienă în valoare de 1.010 lei. De asemenea, protoieria asigură cazare și masă pentru 32 de cetățeni ucraineni, în timp ce patru microbuze cu alimente (700 de lei) au fost transportate la granițele cu Ucraina. Valoarea totală a donațiilor depășește suma de 38.000 lei, iar pe lângă aceasta a mai fost strânsă suma de 20.000 lei.

În protopopiatul Sebeș, nouă familii pun la dispoziție locuri de cazare pentru 96 de adulți și 10 copii de cetățenie ucraineană, pe perioade între 14 zile și 6 luni de zile. De asemenea, patru persoane din protopopiatul Sebeș sunt disponibile să asigure traducerea din limba rusă, ucrineană și engleză, facilitând astfel integrarea persoanelor refugiate în țara noastră. O altă persoană este dispusă pe termen nelimitat să asigure transport de mărfuri pentru cetățenii ucraineni.

 

13 martie 2022, 18:00 La finalul săptămânii 7-13 martie 2022, s-au alăturat campaniei umanitare „Din dragoste pentru ucraineni” și alte comunități din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Sub coordonarea părintelui Izidor Zoltan, credincioșii parohiei Valea Largă I, județul Mureș, au colectat îmbrăcăminte groasă, pături și alimente neperisabile în valoare de 1.500 lei. O acțiune similară s-a desfășurat recent și în parohia Iernut I, păstorită de către părintele Ioan Buda, unde au fost strânse produse de igienă și alimente în valoare de 3.500 lei.

În protopopiatul Târgu-Mureș, în intervalul 7-11 martie, au fost colectate alimente (2.050 kg) în valoare de peste 11.000 lei, îmbrăcăminte și încălțăminte (370 kg) în valoare de 3.700 lei, dar și produse de igienă (134 kg) în valoare de 1.200 lei. Conform părintelui protopop Olimpiu Zăhan, suma totală a donațiilor din această săptămână depășește suma de 16.800 lei. De asemenea, în cadrul mai multor parohii din protoieria târgumureșeană pot fi cazați 62 de refugiați, cărora le va fi asigurată și hrană zilnică.

Numeroși voluntari din protopopiatul Blaj s-au alăturat, la rândul lor, campaniei de ajutorare a persoanelor din Ucraina. În seara zilei de sâmbătă, 12 martie, câțiva credincioși blăjeni, însoțiți de către părintele Ioan Rusan (parohia Blaj – Sfânta Maria), s-au deplasat în stația CFR Blaj, unde s-au întâlnit cu cetățenii ucraineni îmbarcați în trenul internațional București - Budapesta. Cu această ocazie, refugiații au primit din partea voluntarilor articole de igienă și alimente (produse neperisabile și sandwich-uri) în valoare de 1.500 lei.

 

10 martie 2022, 15:00 Campaniei umanitare „Din dragoste pentru ucraineni” i s-au alăturat și cinci comunități parohiale din protopopiatul Luduș. Parohiile Luduș III (pr. Ilie Dăian), Iernut II (pr. Silviu Feier), Sângeru (pr. Mihai Pădurean), Cipăieni (pr. Vlad Mărginean) și Sălcud (pr. Andrei Drăghici) au colectat recent alimente și bunuri în valoare de 11.500 lei. De asemenea, în municipiul Reghin sunt cazați în prezent 45 de refugiați – cărora le-au fost oferite produse în valoare de 5.000 lei –, urmând să mai sosească alte 22 de persoane de cetățenie ucraineană.

În protopopiatul Reghin au fost strânse produse de igienă pentru copii și medicamente în valoare de 5.000 lei. În parohia Sângeorgiu de Pădure, protopopiatul Târgu-Mureș, au fost colectate produse în valoare de 8.000 lei, care au fost ulterior transportate la vama Siret de către părintele Iacob Raul. Alături de sfinția sa a fost prezentă și tânăra Alexandra Iacob (studentă la medicină), ambii participând ca și voluntari la acțiunea de distribuire a pachetelor alimentare, derulată la punctul de frontieră.

Protopopiatul Ortodox Sighișoara, în colaborare cu Liga Seniorilor din Sighișoara, cu membrii secției de Pediatrie a Spitalului Municipal din Sighișoara, precum și cu reprezentanții unităților de învățământ din localitate și ai Primăriei comunei Daneș, a colectat alimente neperisabile, îmbrăcăminte și produse de igienă. Toate acestea au fost transportate prin intermediul a două microbuze la sediul organizației Crucea Roșie Română – Filiala Mureș, unde vor fi împachetate de către voluntari și, ulterior, distribuite refugiaților ucraineni.

 

9 martie 2022, 18:00 Campaniei „Din dragoste pentru ucraineni” i s-au alăturat și credincioșii din parohia Biia (jud. Alba). Părintele Lucian Feșteu, păstorul acestei comunități, a predat astăzi, la sediul protopopiatului Blaj, colecta cu alimente neperisabile, în valoare de 2.500 lei. De asemenea, tot în această parohie au fost strânse articole de îmbrăcăminte (aprox. 600 kg), care vor fi transportate la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava, unde sunt cazate mai multe persoane de cetățenie ucraineană.

De asemenea, parohiile Cergău Mare și Cergău Mic au colectat recent alimente și materiale igienico-sanitare în valoare de 50.000 lei. Acestei acțiuni i s-au alăturat Primăria comunei Cergău și Secția de Poliție din localitate. Ulterior, produsele strânse au fost transportate la vama Siret. Tot în aceste zile, credincioșii parohiei „Sfânta Treime” din Abrud au colectat în aceste zile alimente, îmbrăcăminte și produse de îngrijire personală în valoare de 3.600 lei, acestea fiind sortate și pregătite pentru a fi oferite refugiaților ucraineni.

 

8 martie 2022, 18:00 Campania umanitară „Din dragoste pentru ucraineni” continuă și în aceste zile în Eparhia noastră. Recent, în protopopiatul Alba Iulia a fost colectată suma de 22.850 lei, în timp ce în protopopiatul Blaj a fost strânsă în ultimele zile suma de 19.650 lei. De asemenea, în parohia Luduș III, păstorită de către părintele Ilie Dăian, au fost colectate alimente neperisabile și produse de igienă în valoare de 2.500 lei, în timp ce în protopopiatul Târnăveni se află în desfășurare o nouă colectă umanitară. După încheierea acțiunii, respectiv pe data de 10 martie, produsele va fi transportate la unul dintre punctele de frontieră cu Ucraina.

Referitor la locurile de cazare, mai multe persoane din județele Alba și Mureș și-au exprimat posibilitatea să cazeze refugiați. În protopopiatul Sebeș, respectiv în localitățile Tărtăria, Petrești, Șugag, Vingard și Vințu de Jos, sunt disponibile 39 de locuri de cazare pentru de adulți și 15 locuri pentru copii. De asemenea, două pensiuni din localitatea Ampoița asigură cazare pentru 22 de persoane. În protopopiatul Câmpeni sunt disponibile 122 de locuri de cazare, în timp ce șase persoane din județul Alba se oferă să asigure transport pentru refugiații ucraineni, pe distanțe de 350 km.

În protopopiatul Târnăveni, respectiv în municipiul Târnăveni și în localitățile Păușicoara și Abuș, sunt disponibile 13 locuri de cazare pentru adulți și șase locuri pentru copii, iar două persoane sunt dispuse să asigure transport pentru șapte cetățeni ucraineni. Tot în județul Mureș, respectiv în localitățile Luduș, Sărmașu, Valea Largă și Zau de Câmpie, sunt disponibile 85 de locuri de cazare pentru adulți și 4 locuri copii. De asemenea, șase persoane s-au oferit să asigure traducerea din limba rusă, ucraineană sau engleză.

 

7 martie 2022, 17:00 La finalul săptămânii precedente, în protopopiatul Reghin, a avut loc colectarea ajutoarelor destinate refugiaților din Ucraina. Pe această cale, reprezentanții parohiilor Vătava, Dumbrava, „Sf. Constantin și Elena” Reghin, Râpa de Jos, Gledin (jud. Bistrița-Năsăud), dar și cei ai Liceului „Lucian Blaga” din Reghin, au adus la sediul protoieriei medicamente, alimente neperisabile, produse de papetărie, perne, pături și lenjerii în valoare de 7.500 lei. Ulterior, acestea au fost transportate la Centrul de tineret din localitatea Agafton (jud. Botoșani), unde funcționează o tabără pentru refugiații ucraineni.

De asemenea, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, a organizat în ultimele zile cea de-a doua acțiune umanitară. Colecta a cuprins aproximativ cinci tone de alimente, produse de igienă, lenjerii, pături, îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de aproximativ 40.000 lei. Toate acestea au fost transportate în dimineața zilei de luni, 7 martie, la vama Halmeu (jud. Satu Mare), fiind descărcate la punctul de colectare organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului în stația CFR din localitate. Acestea au fost distribuite refugiaților de către părintele Mihai Dumitrescu, inspector social în județul Mureș. Conform informațiilor oferite de părintele Mihai, un nou transport destinat emigranților ucraineni va fi expediat, cel mai probabil, în cursul zilei de vineri, 11 martie.

Pe lângă colectele de alimente, îmbrăcăminte sau alte produse, în protopopiatele Eparhiei au fost strânse și sume de bani care vor fi ulterior distribuite, după caz, familiilor de refugiați, respective 17.800 lei în protopopiatul Reghin, 19.500 în protopopiatul Câmpeni, 17.200 lei în protopopiatul Luduș și 15.500 lei în protopopiatul Aiud. De asemenea, mai multe persoane și-au exprimat posibilitatea să cazeze persoane de naționalitate ucraineană. În cartierul blăjean Veza, un proprietar de cetățenie germană (creștin-ortodox, rus la origine) este dispus să găzduiască refugiați cu animale de companie. Tot referitor la cazări, părintele Sabin Dreghici a afirmat faptul că în localitatea Băgău sunt disponibile patru locuri de cazare, în timp ce la Stremț ar putea fi găzduite alte șase persoane de cetățenie ucraineană. Totodată, comunitatea parohială și-a exprimat posibilitatea să le ofere celor care vor sosi aici lemne pentru încălzire și alimente.

 

5 martie 2022, 17:00 Acțiunile umanitare privind ajutorarea refugiaților ucraineni continuă în sânul comunităților din Eparhia Alba Iuliei. În ultimele zile, reprezentanții a numeroase parohii de pe raza protopopiatului Târgu-Mureș au adus la sediul protoieriei pachete cu produse alimentare și alte bunuri folositoare. De asemenea, în seara zilei de vineri, 4 martie, un transport cu alimente neperisabile, îmbrăcăminte groasă și produse de igienă, în valoare de 4.500 lei, a fost expediat din parohia Livezile (jud. Alba) înspre vama Siret (jud. Suceava).

Tot în cursul zilei de vineri, la sediul protopopiatului Aiud, au fost colectate produsele strânse în ultimele zile în parohiile Aiud II, Aiudul de Sus, Ocna Mureș IV, Unirea I, Războieni, Gârbova de Jos, Ciumbrud, Micoșlaca și Poiana Aiudului. Greutatea tuturor produselor depășește două tone. Părintele protopop Ioan Bogdan a afirmat faptul că pe parcursul zilelor viitoare vor fi aduse la sediul din Aiud și colectele celorlalte parohii aparținătoare protoieriei.

O amplă și remarcabilă campanie umanitară s-a desfășurat în aceste zile și în protopopiatul Târnăveni. În parohia Târnăveni II a fost colectată o cantitate însemnată de produse alimentare neperisabile, pături, pilote, îmbrăcăminte și produse de igienă în valoare de 90.000 lei. Bunurile au fost trimise recent la vama Sighet (jud. Maramureș) prin intermediul unui autotren. Acțiunea nu ar fi fost posibilă fără ajutorul următorilor parteneri de pe raza municipiului: Grupul de inițiativă „Bucuria de a dărui”, Grădinița cu program prelungit nr. 4, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Traian”, Școala Generală nr. 3, Liceul Tehnologic, Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu”, precum și al altor firme/societăți comerciale.

 

4 martie 2022, 15:00 Venind în sprijinul refugiaților ucraineni, reprezentanții Grupului civic de inițiativă „Ajutor pentru Ucraina – Mureș” și ai Ligii Studenților „UMFST” din Târgu-Mureș, împreună cu membrii comunității parohiei Târgu-Mureș VII, sector 2, au organizat o colectă la începutul săptămânii. Bunurile au fost depozitate la subsolul bisericii cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Mina”, unde, zilnic, un număr de aproximativ 30 de voluntari au sortat și împachetat haine, încălțăminte, alimente, produse de igienă și medicamente.

O parte dintre bunuri acestea au fost ulterior expediate cu două autocare spre sediul Primăriei orașului Cernăuți (Ucraina), precum și la Mănăstirea Bănceni (Herța, Ucraina), unde sunt adăpostiți peste 200 de copii orfani. De asemenea, o altă cantitate de produse, precum și o sumă de 3.000 lei, au fost predate joi, 3 martie, la sediul protopopiatului Târgu-Mureș. La cererea Grupului de inițiativă, părintele Ciprian Citirigă a deschis un cont al parohiei Târgu-Mureș VII, sector 2, destinat donațiilor, prin care se vor derula plățile necesare pentru a procura produsele solicitate de către refugiații ucraineni. Contul este operațional din data de miercuri, 2 martie.

În cursul zilei de joi, 3 martie, părintele Cristian Motora, preot al parohiei Câmpeni Vale, a fost prezent la vama Siret (jud. Suceava). Pe această cale, s-a întâlnit cu o parte din refugiații ucraineni care au intrat pe teritoriul României, oferindu-le produsele colectate în ultimele zile în sânul comunității pe care o păstorește: alimente neperisabile, îmbrăcăminte și produse de igienă, în valoare de aproximativ 33.000 lei.

De asemenea, în parohia Luduș – Gheja, păstorită de către părintele Valer Moldovan, au fost colectate alimente neperisabile și produse de igienă în valoare de 7.500 lei, depozitate la sediul protopopiatului Luduș. De asemenea, dreptcredincioșii din parohia Ațintiș, coordonați de părintele Sergiu Iacob, au strâns alimente, produse de igienă și pături în valoare de 4.000 lei. În parohia Șăușa cu filia Sânmărghita, păstorită de către părintele Adrian Maior, au fost colectate alimente neperisabile și haine groase în valoare de 2.000 lei, iar în parohia Șăulia de Câmpie s-au strâns alimente în valoare de 1.100 lei, precum și suma de 2.000 lei.

Campaniei „Din dragoste pentru Ucraineni” i s-au alăturat și credincioșii parohiei Drașov, păstoriți de către părintele Mihail Berindei. Aceștia au colectat haine și alimente în valoare de 4.650 lei, transportate ulterior la sediul protopopiatului Sebeș. Totodată, în parohia Dătășeni (jud. Mureș), păstorită de către părintele Florin Chirilă, au fost strânse alimente neperisabile, pături și jucării în valoare de 2.000 lei, care au fost plasate la centrul de colectare al protopopiatului Luduș.

În protopopiatul Blaj, sunt puse la dispoziție mai multe locuri de cazare, după cum urmează: 14 locuri în orașul Teiuș (persoană de contact: pr. Ștefan Bretoiu), șase locuri în localitatea Tibru (persoană de contact: pr. Daniel Dănuț Cirebea), iar câte patru locuri de cazare la Mănăstirea Tăuni și la Mănăstirea Cergău Mic. Parohia Bucerdea Grânoasă, prin părintele paroh Dulău Dan-Gheorghe, a colectat cantitatea de aproximativ 1350 kg de alimente, încălțăminte și articole vestimentare, toate în valoare de 30.000 lei.

În protopopiatul Târgu-Mureș, în perioada 1-4 martie, a fost colectată suma de 15.753 lei, precum și alimente neperisabile, îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de 50.000 lei. Totodată, în protopopiatul Alba Iulia s-au strâns produse de igienă și alimente neperisabile în valoare de 6.100 lei. De asemenea, a fost colectată suma de 6.500 lei. Tot în aceste zile, la sediul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, au fost colectate alimente în valoare de 10.000 lei și îmbrăcăminte în valoare de 2.000 lei.

 

3 martie 2022, 15:00 | În cursul zilei de 2 martie, două microbuze din protopopiatul Târnăveni au avut ca și destinație punctul de frontieră de la Isaccea (jud. Tulcea). Transportul autovehiculelor a conținut produse de igienă, medicamente, alimente neperisabile, lenjerie pentru pat, alcool sanitar, pelerine pentru adulți și copii, pături, saltele și jucării, toate în valoare de 20.000 lei.

De asemenea, din protopopiatul Blaj au fost transportate la Mănăstirea Dumbrava o tonă de cartofi, 300 kg de alimente neperisabile (conserve, făină, orez, paste făinoase și zahăr), produse de igienă, zece saci cu îmbrăcăminte, zece pături noi, o saltea nouă pentru copii și 50 de perechi de încălțăminte pentru iarnă, toate valorând aproximativ 30.000 lei.

Tot în aceste zile, comunitatea parohială din Solovăstru (jud. Mureș), dimpreună cu Asociația Civitas, s-au alăturat campaniei de ajutorare „Din dragoste pentru ucraineni”. La inițiativa părintelui paroh Adrian Ganea, au fost colectate alimente neperisabile și produse de igienă în valoare de aproximativ 5.000 lei. Totodată, a fost strânsă suma de 13.500 lei, din care au fost cumpărate medicamente în valoare de 1.500 lei, oferite mai apoi taberei de refugiați de la stadionul din Siret. Suma de 6.000 lei a deservit achiziționării de îmbrăcăminte și încălțăminte, destinate cetățenilor ucraineni prezenți în localitatea Sculeni (jud. Iași), iar la Direcția de Asistență Socială din Siret au fost oferite alimente, apă și medicamente. Din totalul sumei inițiale au mai rămas 5.800 lei, care vor fi oferiți refugiaților.

Parohia Jabenița (jud. Mureș), prin părintele Hadrian Horatiu Mălinaș, s-a alăturat campaniei umanitare aflată în desfășurare. Până în prezent, au fost achiziționate produse de igienă în valoare de 1.720 lei, precum și 20 de lenjerii de pat în valoare de 1.410 lei. Toate acestea au fost transportate la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice de la Sculeni (jud. Iași). De asemenea, la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin au fost oferite produse neperisabile, obiecte de igienă și lanterne în valoare de 900 lei, care vor ajunge ulterior în posesia cetățenilor ucraineni.

În municipiul Târnăveni sunt disponibile trei locuri de cazare pentru zece persoane. Totodată, în localitățile Păucișoara și Abuș pot fi găzduite trei mame și șase copii. Toți aceștia vor beneficia de cazare și hrană pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, reprezentanții protopopiatului Târnăveni au transmis faptul că sunt dispuși să asigure transportul persoanelor care vor fi găzduite în localitățile menționate.

De asemenea, în decursul ultimelor trei zile, în parohia Șăulia de Câmpie (jud. Mureș) au fost colectate ajutoare materiale în valoare de 10.000 lei. Astfel, în cursul zilei de ieri, părintele paroh Sebastian Bold s-a deplasat la punctul de frontieră de la Rădăuți-Prut. Aici, întâlnindu-se cu cetățenii ucraineni care au intrat în țara noastră, le-a oferit toate cele necesare. Tot ieri, părintele Ionuț Buda, preot al parohiei Iernut I, ne-a confirmat faptul că, în ultimele zile, în cuprinsul comunității pe care o păstorește au fost strânse ajutoare materiale în valoare de 4.500 lei.

 

2 martie 2022, 17:00 | La această oră, în Arhiepiscopia Alba Iuliei sunt disponibile 750 de locuri de cazare: 300 în județul Alba, dintre care 100 la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava, și 450 în județul Mureș, dintre care 100 la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. În prezent, la Mănăstirea Dumbrava sunt ocrotiți 40 de adulți și 15 copii ucraineni, iar la Mănăstirea Sighișoara sunt cazate șase mame și patru copii.

Până în momentul de față, din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei a fost strânsă suma de 200.000 lei, ca urmare a donațiilor credincioșilor din cele zece protopopiate. De asemenea, au fost colectate cantități însemnate de alimente în numeroase comunități parohiale. La sfârșitul acestei săptămâni, două transporturi de alimente din municipiile Târgu-Mureș și Reghin vor avea ca și destinație zonele de primire în țară a refugiaților din Ucraina.

Share