Ajunul Sfântului Ierarh Nicolae, celebrat de copiii și tinerii din Târgu Mureș

Marți, 5 decembrie 2023, la ceas de seară, peste 80 de copii din municipiul Târgu Mureș s-au reunit în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiu, pentru a celebra ajunul celei mai iubite și așteptate sărbători – a Sfântului Ierarh Nicolae. Micii creștini, însoțiți de cadre didactice, părinți și bunici, au participat la slujba Vecerniei Mari oficiate în cinstea Sfântului lor favorit, în cadrul căreia au rostit rugăciunea Domnească, după care împreună cu părintele Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, au discutat despre viața Sfântului Nicolae. Pornind de la povestea „Ghetele ucenicului” de Veronica Iani, au fost amintite principalele minuni săvârșite de Sfântul Nicolae cu copiii și tinerii.

Astfel, a fost evidențiată necesitatea de a înțelege semnificațiile sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, când îl celebrăm pe Sfântul bucuriei, al evlaviei și al milosteniei, respectiv a praznicului Nașterii Domnului, când cinstim venirea pe lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, maximizând învățătura creștină și ziditoare pe care ne-o transmite Biserica legat de acestea și minimizând caracterul comercial, pe care ni-l oferă în mod tot mai „agresiv” societatea secularizată. De asemenea, părintele inspector i-a îndrumat pe micii participanți să semene în sufletele lor tot mai multă bunătate, compasiune și dragoste față de cei din jur, prin analogie cu creștinii din vremea Nașterii lui Hristos, când Fecioara Maria a fost respinsă de toți locuitorii caselor la a căror ușă a bătut pentru a-i permite să-L aducă pe lume pe Cel mai Sfânt și ales Bebeluș, Copilașul Mântuitor. Astfel, Pruncul Iisus a primit răutatea și individualismul acestei lumi chiar din pântecele Mamei Sale, Acesta fiind primit însă cu drag și bucurie de prietenii noștri necuvântători (animalele) într-o iesle, care i-au oferit căldură și protecție.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, cu multă emoție, bucurie și pricepere, copiii au împodobit bradul din biserică, iar apoi au intonat un frumos buchet de colinde tradiționale închinate Slăvitului praznic al Nașterii Domnului, după care împreună am conturat versurile unei poezii ce sintetizează principalele activități ale serii:

„Rugăciunea ne-am făcut
Și la treabă am trecut.
Bradul l-am împodobit
Moșul, iată, a și venit!

Mult am stat și-am povestit
Despre Sfântul cel iubit
Care vine în ghetuțe
Să ne lase daruri multe.
Pe toți copiii îi iubește
Oh! Cât de mult își dorește
Să rămânem peste veac
Cu suflet de prunc curat.

Pe toți noi v-am colindat
Și așa ați și aflat
Despre Pruncul Sfânt din iesle
Ce pe toți ne ocrotește,
Mereu alături de noi
În bucurii și nevoi.

Vino iarăși de Crăciun,
Iisuse al meu, Prieten bun!”.

La final, toți participanții au cântat troparul Sfântului sărbătorit și, fiind seara de Ajun, Moș Nicolae nu s-a lăsat așteptat, astfel că fiecare copil a primit dulciuri.

Activitatea este un concept al Structurii de tineret pentru județul Mureș din cadrul Departamentului de tineret și Biroului de cateheză al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei și face parte din parteneriatul Școală – Biserică, fiind realizat în colaborare cu cadre didactice ce provin de la unități școlare din Târgu Mureș și din împrejurimi: prof. Carmen Nicoară (director), de la Școala Gimnazială Petelea, prof. Ciprian Fărcaș de la Școala Gimnazială „Dacia” din Târgu Mureș, doamnele prof. înv. primar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” din Târgu Mureș, respectiv Ana Maria Fărcaș de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescuˮ din Târgu Mureș.

Share