Aproximativ 1000 de albaiulieni au participat la Marșul pentru Viață

La data de 25 martie a.c., Alba Iulia a găzduit cea de-a XIII-a ediție a Marșului pentru Viață. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 15.00 și a reunit aproximativ 1000 de participanți.

Sâmbătă, 25 martie 2023, în ziua prăznuirii Bunei Vestiri, orașul Marii Uniri a găzduit cea de-a XIII-a ediție a Marșului pentru Viață. Desfășurat sub sloganul „Viitorul este pro-viață”, manifestarea a fost organizată cu prezență fizică pentru al doilea an consecutiv, după pauza (2020 și 2021) generată de contextul delicat al pandemiei de COVID-19. La fel ca și în anul precedent, Marșul s-a bucurat de o prezență numeroasă, alăturându-se mișcării pro-viață aproximativ 1000 de participanți, respectiv preoți, credincioși, tineri (elevi și studenți) și credincioși de toate vârstele, cu toții oferind o mărturie sinceră privind importanța promovării și susținerii dreptului la viață.

Manifestarea a avut loc cu începere de la ora 15.00, fiind deschisă participării membrilor tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi. La fel ca și în edițiile anterioare, tinerii s-au întâlnit în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vis-à-vis de Facultatea de Teologie Ortodoxă, urmând apoi traseul: Strada Vasile Goldiş – Bulevardul Revoluţiei – Bulevardul Transilvaniei – Piața Unirii – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Monumentul Unirii – Podul Unirii. Pe parcursul Marșului, participanții au intonat cântece și slogane cu mesaje sugestive, prin care au subliniat importanța apărării vieții și a familiei tradiționale.

Creând o unitate în cuget și simțire cu scopul promovării adevărului existenței vieții încă de la concepție, numeroșii tineri prezenți, purtând în mâini diverse pancarte, au subliniat unicitatea fiecărei persoane, precum și dreptul la viață al tuturor oamenilor și importanța sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină. Ajunși pe esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, participanții au luat parte la un moment cultural-artistic special pregătit pentru acest eveniment, moderat de către Tabita Botoi, coordonatorul Biroului pentru Viață al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Întru început, părintele Teofil Slevaș, protopop al Alba Iuliei, a dat citire mesajului adresat participanților la Marșul pentru Viață de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, mulțumindu-le pe această cale tuturor persoanelor care au ales să ia parte la acest eveniment. Apoi, moderatorul evenimentului i-a îndemnat pe cei prezenți să păstreze un moment de liniște, în memoria pruncilor care au sfârșit prin avort, care nu au avut șansa de a se naște și de a-și apăra dreptul la viață. În continuare, a luat cuvântul David Goran, reprezentant al cultelor neoprotestante, pastor la biserica baptistă „Sfânta Treime” din Alba Iulia.

În continuare, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa – participant fidel al tuturor edițiilor Marșului pentru Viață desfășurate în Cetatea Marii Uniri –, a remarcat cu multă însuflețire faptul că, de la an la an, numărul celor care iau parte la acest eveniment de suflet este în creștere, exprimându-și bucuria sinceră datorată prezenței tinerilor la Marșul pentru Viață. Apoi, la îndemnul părintelui protopop Teofil Slevaș, participanții au rostit împreună rugăciunea „Tatăl nostru”, subliniind astfel unitatea în ceea ce privește dorința fermă a apărării și promovării dreptului la viață.

Îndată după momentul de rugăciune, Tabita Botoi a adresat cuvenitele mulțumiri tuturor voluntarilor care, în ultimele zile, au desfășurat o activitate intensă pentru buna desfășurare a Marșului pentru Viață. Astfel, au fost amintiți membrii Asociației „Emanoil”, voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia, tinerii din cadrul Centrului Cultural-Catehetic al parohiei Alba Iulia – Tolstoi, elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, precum și voluntarii cultelor neoprotestante din Alba Iulia care, și în acest an, au sprijinit evenimentul dedicat susținerii vieții. De asemenea, au fost adresate mulțumiri speciale părintelui protopop Teofil Slevaș și pastorului David Goran pentru ajutorul financiar oferit cu scopul achiziționării materialelor dedicate promovării și animării acestei manifestări de suflet.

În ultima parte a evenimentului, Corul de copii „Theotokos”, coordonat de părintele Nicolae Călin Bulac, a susținut un concert cu totul deosebit. Talentații tineri ai ansamblului coral albaiulian au interpretat o serie de piese muzicale cu mesaje sugestive, în concordanță cu Marșul pentru Viață. De asemenea, ediția din anul acesta a Marșului pentru Viață a cuprins, în ultima parte a evenimentului, premierea elevilor participanți la concursul școlar „Fii vocea lor”, organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba și Asociația „Iuvenis” din Alba Iulia. În încheiere, moderatorul evenimentului, Tabita Botoi, a adresat alese mulțumiri tuturor participanților, precum și celor care au sprijinit sub diferite forme derularea acestui eveniment.

Share