Arhimandritul Dometie Manolache – 49 de ani de la trecerea în veșnicie

Sâmbătă, 6 iulie 2024, se împlinesc 49 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Dometie Manolache, unul dintre marii părinți duhovnicești ai secolului XX. Părintele Dometie s-a născut la data de 15 octombrie 1924, fiind originar din județul Buzău. În anul 1945, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău ca șef de promoție, urmând apoi cursurile Institutului Teologic din București. Vocaţia deosebită pentru viaţa monahală îl determină să se închinovieze la Mănăstirea Prislop, în luna iulie a anului 1949. Părintele Dometie a ajuns la Mănăstirea Râmeț în primăvara anului 1959, având ca scop reînflorirea viețuirii monahale de aici și întărirea Ortodoxiei românești.

În anul 1972, Părintele Dometie Manolache s-a înscris la cursurile de doctorat în Teologie, în cadrul Institutului Teologic din București, pe care le-a absolvit în anul 1975, cu o lună de zile înainte de trecerea în veșnicie. S-a mutat la Domnul într-o zi de duminică, pe data de 6 iulie 1975, la vârsta de 50 de ani. În semn de recunoștință pentru vrednicia dovedită, Părintele Dometie a fost numit de către Părintele Profesor Dumitru Stăniloae drept „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”. Slujba înmormântării a fost săvârșită de către Episcopul-vicar Emilian Birdaș al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și Sibiului, la data de 10 iulie 1975, în prezența a numeroși preoți și credincioși din toată Transilvania.

În cuvântul rostit la ceremonia de înmormântare, Arhiereul Emilian a subliniat următoarele: „Adormitul întru Domnul se înscrie, cu toată vrednicia, pe linia osârduitorilor săi înaintași din trecut. Numele lui se înscrie, cu cinste, în calendarul acelora care au slujit cu zel pentru apărarea credinței noastre ortodoxe pe aceste meleaguri”. Ulterior, pe data de 15 septembrie 1975, la două luni de zile de la trecerea în veșnicie a Părintelui Dometie, Episcopul-vicar Emilian Birdaș a publicat în paginile revistei „Telegraful Român” un articol intitulat „O plecare timpurie”, în care a elogiat activitatea pastorală și duhovnicească a Arhimandritului de la Râmeț.

În decursul ultimilor ani, Părintele Dometie Manolache a fost propus spre canonizare, alături de 14 cuvioși și mărturisitori din secolul XX. Recent, în cadrul ședinței de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, desfășurată la Deva (20 iunie 2024), au fost aprobate proiectele de texte liturgice ale Arhimandritului Dometie Manolache, dimpreună cu ale Arhimandritului Serafim Popescu de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Ceremonia solemnă a trecerii în rândul sfinților este programată în anul 2025, proclamat în Patriarhia Română drept „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

Share