Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu prezent la hramul catedralei episcopale din Caransebeș

29 Aprilie 2014
În a doua Duminică după Sfintele Paști, Duminica Tomii, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a prăznuit hramul. Sărbătoarea a început la orele dimineții printr-o procesiune la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși. Procesiunea s-a desfăşurat de la reședința episcopală la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea.

Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej au fost aduse moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. Din soborul de ierarhi au făcut parte ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Visarion, Episcop al Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Varsanufie Prahoveanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Gazda acestor manifestări liturgice şi duhovniceşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a exprimat în mod frumos bucuria acestei zile: „Astăzi, la hramul Catedralei noastre episcopale „Învierea Domnului”, am avut oaspeţi de seamă. Le mulţumim tuturor pentru împreuna slujire şi, în mod special, mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care ne-a transmis un mesaj de binecuvântare şi un odor preţios, parte din moaştele Sf. Nectarie. Mulţumim Preafericirii Sale că ne poartă în rugăciuni înaintea Tronului Preasfintei Treimi şi îl asigurăm că vom continua misiunea pastorală, culturală şi social-filantropică în această istorică şi de Dumnezeu păzită Episcopie a Caransebeşului”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeşului a „Zilelor credinţei şi culturii”, ediţia a VIII-a: „Desfăşurate în lumina duhovnicească plină de pace şi bucurie, a marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, manifestările organizate anul acesta de Episcopia Caransebeşului, evocă momente istorice sau personalităţi ale acestui străvechi centru bisericesc al Banatului, care a cunoscut atât durerea răstignirii, prin abuziva desfiinţare a acestei eparhii în data de 14 februarie 1949, de către regimul comunist instalat la putere în România după cel de al Doilea Război Mondial, cât şi bucuria învierii, odată cu reînfiinţarea episcopiei în anul 1994. Astfel, prin voia şi lucrarea lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat, aniversăm anul acesta 20 de ani de înnoită lucrare pastorală, culturală şi educaţională, social-filantropică şi patriotică. Îndeosebi, o mare realizare este noua catedrală episcopală din Caransebeş.

Adresăm cuvânt de felicitare şi apreciere Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, tuturor organizatorilor şi participanţilor la aceste manifestări spirituale şi misionare, dorind ca lumina sfântă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să aducă tuturor pace şi bucurie, sănătate şi fericire întru mulţi ani!”

La slujbă au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale, civile și militare, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine”.

„Este o fericită aniversare, astăzi la douăzeci de ani de la reînfiinţarea acestei Eparhii, o celulă vie şi nobilă în corpul eclesial al Bisericii Ortodoxe Romăne. Aici a păstorit şi vrednicul de pomenire episcop Emilian Birdaş, care a fost primul ierarh al reînfiinţatei Episcopi a Caransebeşului, dar el a păstorit, timp de cincisprezece ani şi în Cetatea Marii Uniri, Alba Iulia. Acolo a vestit cu putere multă şi a apărat adevărul de credinţă ortodoxă, a întărit disciplina canonică, a construit multe biserici şi s-a distins prin multitudinea talanţilor săi, pe care i-a valorificat la maximum”, a subliniat ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

La final, în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, domnul Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”. În continuare, la biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș a fost oficiată Slujba Trisaghionului, pentru vrednicul de pomenire episcop Emilian Birdaș, rânduială oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. În cursul serii, ierarhii prezenţi, alături de autorităţile locale, au participat la un concert al Filarmonicii de stat din Arad, în piaţa Miron Cristea din faţa Catedralei episcopale.

Sursa: basilica.ro [http://basilica.ro/stiri/catedrala-episcopala-din-caransebes-si-a-sarbatorit-hramul_16632.html]
Share