Înaltpreasfinţitul Irineu al Alba Iuliei a binecuvântat Aşezământul Social pentru Vârstnici „Sfântul Andrei” din Bărăbanţ

20 Mai 2014
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a binecuvântat, luni, Aşezământul Social pentru Vârstnici „Sfântul Andrei” din Bărăbanţ, cartier care aparţine municipiului Alba Iulia, şi a sfinţit noul corp de clădire prin care centrul social a fost extins.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a vorbit despre importanţa asistenţei sociale pentru persoanele în nevoie: „Am inaugurat noul corp al Aşezământului Filantropic „Sfântul Andrei” în care persoane vârstnice beneficiază de îngrijire şi asistenţă socială. Iubind şi slujind o astfel de categorie umană noi ne desăvârşim, drept pentru care Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: „Îmbrăcaţi-vă întru iubire care este legătura desăvârşirii”. Dacă bunul Dumnezeu ne-a arătat dragostea sa imensă prin lucrarea de mântuire noi trebuie să imităm iubirea divină în relaţiile cu semenii noştri. În epistola către Diocnet citim: „Pentru că ai fost iubit să devii un imitator al bunătăţii sale””

La eveniment a fost prezent şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care a apreciat parteneriatul dintre administraţie şi Biserică: „Cred că, fără falsă modestie, ar putea multă lume din ţară să ia exemplu din ceea ce s-a făcut aici. Nu este singurul exemplu în care administraţia locală lucrează cu Biserica, avem multe alte exemple dar despre acestea nu vorbim astăzi. Eu spun că este un exemplu de creştini, de oameni creştini”.

Noul corp de clăire al aşezământului a fost realizat printr-un proiect european în valoare de aproape 4 milioane de lei, cofinanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.2. - Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii sociale. Proiectul, denumit Reabilitarea şi extinderea Aşezământului Social Pentru Vârstnici „Sfântul Andrei” Bărăbanţ, a fost implementat de Asociaţia „Sfântul Andrei” Bărăbanţ şi a presupus amenajarea şi extinderea imobilului existent de la 24 la 32 de locuri, fiind îmbunătăţite totodată condiţiile şi confortul oferite beneficiarilor.

„Ne bucurăm că la acest moment festiv l-am avut în mijlocul nostru pe arhipăstorul nostru Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu pentru a binecuvânta activitatea social – filantropică. Astăzi în urma reabilitării şi extinderii aşezământului printr-un proiect cu finanţare europeană am reuşit să mărim capacitatea de cazare, să construim un nou corp de clădire unde am amenajat o bucătărie modernă, o sală de mese, o sală de activităţi, o spălătorie şi alte spaţii necesare bunei desfăşurări a activităţii. Clădirea a fost dotată cu lift, cu instalaţii de încălzire şi aer condiţionat, mobilier, iar curtea pavată” a spus părintele Mihai Ţârău, coordonatorul Aşezământului Social pentru Vârstnici „Sfântul Andrei” Bărăbanţ.

Aşezământul Social „Sfântul Andrei” din Bărăbanţ funcţionează din anul 2007 pe lângă Parohia Ortodoxă din Bărăbanţ, cartier ce aparţine municipiului Alba Iulia. Acesta este coordonat în prezent de Asociaţia „Sfântul Andrei” Bărăbanţ şi funcţionează în parteneriat cu Consiliul Local Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Aşezământul social oferă beneficiarilor, în principal, următoarele categorii de servicii: cazare completă şi îngrijire corporală, supraveghere a stării de sănătate şi asigurare a asistenţei medicale necesare, consiliere socială şi juridică, hrană zilnică şi activităţi cultural-educative.

Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Share