Proiect catehetic cu tinerii în parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni

Vineri, 11 octombrie a.c., în parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni, a debutat proiectul de cateheză cu tinerii prin film, intitulat „Mai aproape de Dumnezeu prin educație religioasă frumoasă”. În cadrul primei întâlniri, tinerele vlăstare (preșcolari și școlari) s-au reunit la școala din Delenii, unde, împreună cu părintele paroh Silviu Jimborean și cu doamna educatoare Camelia Madac, au vizionat proiecția filmului „Chestnut: Hero of Central Park / Cum să ascunzi un câine în New York” (producție SUA, 2004).

Filmul este o comedie, însă pune în scenă o serie de acțiuni care împletesc în mod armonios aspecte care abordează viața de familie, dragostea dintre părinți și copii, iubirea dintre frați, față de cei din jur și față de animale, credința, recunoștința față de cei care ne ajută și ne sunt alături în momente cruciale ale vieții. La final, au avut loc discuții interactive pe baza scenelor vizionate, iar în loc de concluzii, au fost extrase câteva impresii și idei care au fost transpuse spre atenția publicului prezent în îndrumări duhovnicești. Pentru participarea activă și implicarea în cadrul dezbaterilor, micii spectatori au fost răsplătiți de organizatori cu câte o pizza.

Proiectul „Mai aproape de Dumnezeu prin educație religioasă frumoasă” a luat naștere la inițiativa parohiei Delenii și a doamnei educatoare Camelia Madac și își propune ca într-un cadru destins și relaxant, prin mijloace moderne și pe placul tinerilor, să contribuie la dezvoltarea morală și spiritual-religioasă a acestora, ajutându-i să extragă învățături benefice, de zidire sufletească, dar și să fie mai aproape de Dumnezeu prin vizionarea de filme religioase, culturale sau chiar artistice.

În zilele noastre, cu toții avem acces facil la filme și le urmărim cu plăcere, atât la cinema, cât și acasă, la televizor sau la un click distanță (pe laptop sau tabletă), însă nu toți reușim să desprindem ceea ce este bun și spre folosul nostru cultural și sufletesc. Observăm acest lucru în comportamentul pe care îl au tinerii în societate, ei alegând de multe ori să copieze și să adopte modele negative și imorale, pentru că tot ce este extravagant și ieșit din tiparele normalității li se pare mai interesant și modern, fără a se gândi însă la efectele negative pe termen lung.

Din aceste considerente, ne-am gândit ca în cadrul activităților noastre catehetice cu tinerii să integrăm și un program de vizionare de filme, pentru ca ulterior să reflectăm asupra învățăturilor care trebuie extrase și integrate în viața noastră, devenind astfel buni creștini. Totodată, considerăm că aceste mijloace moderne ne oferă posibilitatea de a împlini vocația Bisericii străbune pentru a fi mărturisitoare pentru veșnicie, adaptându-ne timpurilor actuale, crescând astfel șansele de succes în activitatea ei misionară de azi.

Pr. Silviu Jimborean

Share