Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii, în cadrul Săptămânii duhovnicești

18 Noiembrie 2019

Luni, 18 noiembrie 2019, în cea de-a patra zi a Postului Nașterii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Marii Uniri. Începând cu ora 18.00, la Catedrala Reîntregirii, Ierarhul nostru a participat la slujba Vecerniei, după care a adresat o meditație duhovnicească elevilor seminariști și studenților teologi, în cadrul programului liturgic al Săptămânii duhovnicești.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „De Crăciun, Hristos Mântuitorul vine iarăși în lume; vine în lume Cel Care S-a adus pe Sine jertfă de ispășire pentru noi, ca să ne ofere răscumpărare veșnică; vine în lume Acela Care, după cum ne spune Sfântul Grigorie de Nyssa, S-a golit pe Sine, făcându-Se rob, pentru ca noi, oamenii, să-L putem vedea pe Dumnezeu. Cine nu se pregătește de sărbătoare și se dedă la bucurii deșarte, nu va fi iluminat de Soarele dreptății. Cine se pregătește de sărbătoare, se va veseli de darurile acesteia și va experimenta o adevărată renaștere duhovnicească. Precum suntem îndemnați în Acatistul Mântuitorului, «văzând minunata întrupare a lui Dumnezeu, veniți să ne înstrăinăm de lumea cea deșartă și mintea spre cele dumnezeiești să o suim, că pentru aceasta Dumnezeu pe pământ S-a pogorât, ca să ne ridice pe noi la ceruri»”.

Programul liturgic al Săptămânii duhovnicești este destinat școlilor teologice din Alba Iulia, desfășurându-se în prima și în ultima săptămână a Postului Nașterii Domnului și a Postului Sfintelor Paști. În cadrul acestor zile, elevii și studenții teologi participă de dimineață la rugăciunile săvârșite în paraclisele instituțiilor de învățământ, urmând ca seara să ia parte la slujbele oficiate la Catedrala arhiepiscopală. La finalul acestora, preoți din cadrul Eparhiei noastre le adresează tinerilor teologi, precum și dreptslăvitorilor creștini, meditații duhovnicești, folositoare spre zidirea sufletelor și spre urcușul spiritual pe care trebuie să îl dobândim în perioada postului.


Share