Liturghie arhierească în parohia Alba Iulia - Cartier Nou I

În Duminica a V-a după Praznicul Sfintelor Paști, în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă convorbirea Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din municipiul Alba Iulia. Chiriarhul nostru a oficiat slujba de binecuvântare a demisolului noii biserici cu hramul „Sfântul Ierarh Nectarie” din parohia Alba Iulia - Cartier Nou I, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

În contextul măsurilor luate pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, Sfânta Liturghie a fost oficiată într-un sobor restrâns, pe un podium special amenajat în curtea bisericii, iar credincioșii care au participat la slujbă au păstrat între ei distanța socială prevăzută ca urmare a instituirii stării de alertă.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „În noi există de la creație o sete interioară. Noi dorim să cunoaștem cine a creat această lume, cine suntem noi, care este rostul nostru pe pământ și ce ne așteaptă dincolo de granițele morții. Dacă la aceste întrebări și căutări nu ni se răspunde, setea noastră interioară se intensifică dureros, întocmai ca setea fizică, ca setea reală, aceasta cauzând o neliniște înspăimântătoare pe care o vedem în lumea de astăzi. Omul, această ființă cu multe slăbiciuni, este așa de mare, încât universul imens nu poate să satisfacă setea din el, ci numai Dumnezeu. De aceea, Fericitul Augustin exclama: «Ne-ai creat pentru Tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră până nu se va odihni întru Tine». Biserica lui Hristos este o nouă și universală fântână a lui Iacob. Biserica este fântâna darurilor dumnezeiești lângă care Îl întâlnim pe Iisus Hristos. Biserica este izvorul de apă vie. Aici avem cuvântul lui Dumnezeu, harul Sfintelor Taine, Dumnezeiasca Euharistie și toate splendorile veșniciei, care potolesc setea noastră după absolut, dorul nostru după cer. De două mii de ani, Mântuitorul nostru, de pe Tronul suprem al Împărăției Sale și de pe Altarele bisericilor lumii, ne cheamă, zicând: «Cel ce însetează, să vină și să ia în dar apa vieții» (cf. Apoc. 22, 17)”.

Lucrările de edificare a bisericii cu hramul „Sfântul Nectarie Tămăduitorul” din parohia Alba Iulia - Cartier Nou I au început în primăvara anului 2009, iar în prezent sunt efectuate lucrări la turla locașului. În tot acest timp, sfintele slujbe au fost oficiate într-o clădire anexă situată în vecinătatea noii biserici. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Mircea Morar.

Share