Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cinstită în parohiile de pe Valea Nirajului

11 August 2020

Cunoscut în popor ca Postul Sântămăriei, răstimpul care precede Praznicul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă de nevoință duhovnicească, în care acordăm o importanță deosebită rugăciunilor închinate Maicii Domnului. În protopopiatul Târgu-Mureș, în ultimii ani, a devenit deja o tradiție ca protopopul locului să oficieze în această perioadă slujba Paraclisului Maicii Domnului în comunitățile parohiale de pe Valea Nirajului. Amintim faptul că parohiile din această zonă a protoieriei au un număr foarte mic de credincioși ortodocși, zona fiind puternic maghiarizată.

Paraclisele au fost săvârșite la ceas de „lumină lină”, periplul duhovnicesc debutând în parohia Crăciunești (păstorită de părintele Vasile Tobias), continuând în parohia Moșuni cu filia Veța (unde slujește părintele Mihai Hăbălău), în parohia Miercurea Nirajului (păstorită de părintele Marius Bălășoiu), în parohia Șardu Nirajului cu filia Lăureni (unde slujește părintele Cristian Stoica), în parohia Păsăreni cu filia Murgești (păstorită de părintele Alin Todoran), în parohia Corunca cu filia Văleni (unde slujește părintele Gabriel Man), în parohia Tirimia (unde slujește părintele Horațiu Sita), în parohia Bolintineni (păstorită de părintele Iuliu Florea) și în parohia Poenița cu filia Sânișor (unde slujește părintele Vasile Biriș).

Maica Domnului este cinstită în mod deosebit de către dreptslăvitorii creștini de aici, fiind considerată „grabnic ajutătoare”. Bucuria comuniunii s-a citit pe fețele tuturor celor care au participat la slujba Paraclisului, aceștia fiind încurajați spre a ține piept cu nădejde și tărie „valurilor învolburate ale mării acestei vieți”.

Pr. protopop Olimpiu Zăhan


Share