MISIUNE DINAMICĂ PENTRU O CULTURĂ CREŞTINĂ ASTĂZI

28 Iunie 2014
Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanţilor la cea de-a XX-a ediţie a manifestărilor închinate Sfântului Apostol Pavel, la Veria, în aceste zile.

Lumea în care trăim cunoaşte transformări sociale radicale şi profunde mutaţii culturale. Sub ochii noştri se produc adevărate seisme în mentalul colectiv, cu grave urmări pentru felul în care omul „post-modern” concepe universul şi viaţa în societate.

Inspiraţie pentru soluţii salutare la astfel de crize şi tensiuni de natură cultural-spirituală prin care trece lumea contemporană ne oferă Sfântul Apostol Pavel, care a trăit în lumea marcată de vestita „Pax Romana”, o lume a globalizării, a deschiderilor, interdependenţelor şi influenţelor culturale reciproce. El propovăduieşte Evanghelia lui Hristos în limba ebraică (cf. Faptele Apostolilor 17, 21 22), dar îşi redactează aproape toate epistolele în limba greacă – bunul cultural cel mai de preţ creat de poporul elen şi devenit mijloc de comunicare în toată lumea antică. În Areopag, Sfântul Pavel apreciază valorile religioase ale atenienilor „foarte evlavioşi” ca posibilă deschidere a spiritualității elene antice spre propovăduirea Evangheliei (cf. Faptele Apostolilor 17, 22-23). Astfel, el s-a angajat cu fermitate în cunoaşterea culturii vremii sale, pentru a-i prelua selectiv elementele utile în lucrarea sa misionară creştină. Evaluarea unei culturi presupune capacitatea creştinului de a distinge între valorile autentice eterne şi pseudovalori efemere, întrucât, prin acestea din urmă, mintea omului poate fi furată de sofisme filosofice fără legătură cu Dumnezeu (cf. Coloseni 2, 8).

Dobândirea „duhului deosebirilor” sau al discernământului (diácrisis) în evaluarea culturii prin credinţă, prin transfigurarea ei în Hristos, este o prioritate misionară. În acest sens, afirmarea valorii eterne unice a fiecărei persoane umane, a iubirii smerite şi generoase ca normă a vieţii în comunitate, a egalității tuturor popoarelor în faţa lui Dumnezeu constituie o contribuţie majoră a Sfântului Apostol Pavel la promovarea unei coresponsabilităţi universale pentru viaţa umanității şi pentru natura înconjurătoare ca dar al lui Dumnezeu în favoarea omului.

Aşteptăm cu viu interes rezultatele lucrărilor Congresului internaţional teologic Pavleia 2014 şi dorim deplin succes participanţilor, binecuvântând pe toţi cei care, în aceste zile, se împărtăşesc din generozitatea sfintei Mitropolii de Veria, Naoussa şi Kampania.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Share