Sfânta Mare Muceniţă Varvara sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română

4 Decembrie 2014
Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la 4 decembrie pe Sfânta Muceniţă Varvara.

Sfânta Mare Muceniţă Varvara a pătimit pentru Hristos în anul 306, în timpul împăratului Galeriu (292-311). Sfânta Varvara a fost singurul copil al păgânului Dioscor din oraşul Heliopolis (Egipt), care o ţinea sub pază în palatul său. Privind din înălţimea palatului peste întinsul pământului, Varvara şi-a dat seama că nu zeii, ci altcineva trebuie să fi făcut cerul şi pământul. Şi-a dat seama că este un Mare Stăpân al Lumii, dar nu ştia cum se numeşte. Varvara a ieşit din palat şi împrietenindu-se cu nişte tinere creştine a aflat adevărul. Dumnezeu i-a scos în cale şi un preot din Alexandria care venise în Heliopolis în haine de negustor. Acesta i-a descoperit marea taină a creştinătăţii, taina mântuirii lumii; a învăţat-o credinţa în Iisus Hristos şi a botezat-o.

Aflând că fiica lui s-a creştinat, Dioscor a vrut să o ucidă pe Varvara, însă aceasta a scăpat fugind. Ajungând înaintea unui munte şi nemaiavând unde să se ascundă de mânia tatălui ei, s-a rugat lui Dumnezeu să o salveze. Domnul a auzit pe roaba Sa şi îndată a despărţit peretele de piatră al muntelui şi a intrat în acea despărţitură care s-a şi închis. Neîncetând să o caute, tatăl ei a găsit-o în cele din urmă într-o peşteră şi fără milă a luat-o şi a dus-o înaintea conducătorului Marcian. Sfânta Varvara a fost supusă supliciilor pe care le-a răbdat cu puterea credinţei.

Vindecându-i-se rănile, Marcian s-a mirat şi i-a zis: 'Adu jertfă zeilor şi le mulţumeşte că te-au făcut sănătoasă'. Sfânta Varvara a refuzat, mărturisind în continuare pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Văzând chinurile la care era supusă, Iuliana a strigat din mulţime, ruşinând pe Marcian pentru faptele sale. Iuliana a fost şi ea chinuită şi, în cele din urmă, Varvara şi Iuliana au primit cununa muceniciei. Sfânta Mare Muceniţă Varvara a fost ucisă chiar de tatăl ei.
Share