Slujire Arhierească la Sebeş în Duminica Floriilor

Duminică, 05 aprilie, este ziua de prăznuire a Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos. Cunoscută şi sub numele de Duminica stâlpărilor, aceasta este puntea de trecere de la Postul cel Mare de 40 de zile la Săptămâna Sfintelor Patimi.

În această ultimă Duminică a Triodului Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent în mijlocul credincioşilor din Sebeş. Arhipăstorul nostru va oficia Sfânta Liturghie si va rosti cuvântul de învăţătură în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei Sebeş II unde slujeşte Părintele Eugen Moldovan, Consilier Administrativ-bisericesc al centrului nostru eparhial, care ne oferă şi detalii despre vizita arhierească de la Sebeş:

,,Sfântul locaş de închinare îşi începe istoria, aşa cum reiese dintr-o filă de Minei pe luna noiembrie, în anul 1778. Este zidit în apropierea bisericii vechi din cimitirul ortodox, din care se mai păstrează absida sfântului altar.

Această biserică veche de zid, a fost ridicată în secolul XVI, iar la anul 1700 a fost oferită de regimul de atunci Bisericii Greco-Catolice, care a abandonat-o. La anul 1900 au avut loc mai multe lucrări de reparaţii la interior şi exterior. Atunci a fost pictată bolta sfântului altar de către pictorul Sava Henţea, a fost demolat iconostasul de zid şi a fost executat unul nou de lemn, de către meşterul Iosif Bosioc, iar icoanele au fost pictate de Ioan Zaicu.

În anul 1994 a fost pictat restul bisericii de către pictorul Căzilă Ioan, iar în anul 2013 a fost finalizată lucrarea de restaurare de către pictorul Ioan Botiş. În prezent au loc lucrări de executare a stranelor şi ornamentelor de lemn, iar anul viitor nădăjduim să avem bucuria resfinţirii ei.

Aşteptăm pe toţi credincioşii să ia parte la sfânta liturghie arhierească, să se înfrupteze din harul sfintei taine şi a cuvântului plin de îndemn şi de învăţătură al Înaltpreasfinţitului nostru Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei’’.

Share