Vizite canonice în parohiile protopopiatului Târgu Mureş

31 Martie 2014
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a efectuat astăzi, 31 martie, câteva vizite canonice în protopopiatul Târgu Mureş, care au vizat buna rânduială şi organizare administrativă din parohiile acestui protopopiat.

În desfăşurarea acestui itinerar Ierarhul nostru a fost însoţit de către părintele protopop Olimpiu Zăhan. Traseul pastoral a cuprins parohiile: Sâncraiu de Mureş, Nazna, filia Sîntioana, aparţinătoare parohiei Hărţău, Band, Fânaţe cu filia Şincai Fânaţe, Şincai şi Berghia cu filiile Pănet şi Ţiptelnic.

În cadrul acestor întâlniri cu părinţii parohi, Înaltpreasfinţia Sa le-a dat sfaturi folositoare din punct de vedere administrativ gospodăresc şi pastoral misionar, de asemenea sfătuindu-i pe membrii consiliilor parohiale şi pe credincioşii noştri. Ierarhul le-a pus la suflet cuvinte de mângâiere şi încurajare, întărindu-i în dreapta credinţă şi asigurându-i că împlinind poruncile Domnului, calea spre mântuire este mult mai uşoară.

Legat de aceste vizite pastorale, Înaltpreasfinţia Sa a spus:

„În această zi de primăvară, mi-am propus să vizitez mai multe parohii din Protoieria Târgu-Mureş. Întâlnirea cu păstorii noştri sufleteşti şi cu dreptcredincioşii noştri creştini a constituit pentru mine şi pentru ei o negrăită bucurie. Este bucuria comuniunii în ambianţa sacramentală a Bisericii, Trupul lui Hristos. Mergând din sat în sat, i-am îndemnat pe preoţii parohi să dea dovadă de râvnă în păstorirea turmei cuvântătoare. Iar pe creştini am căutat să-i fac conştienţi de nobleţea sfântă primită la Botez. Această nobleţe trebuie concretizată prin credinţă dreaptă şi prin vieţuire evanghelică exemplară”.

Pentru preoţii parohi şi credincioşi a fost un prilej deosebit de a sta faţă în faţă cu întâistătătorul eparhiei lor, putând să-şi lămurească unele probleme care le întâlnesc în cadrul comunităţilor lor sau prin sfaturile primite de la chiriarh să conştientizeze misiunea pe care fiecare creştin ortodox o are în satul, comuna sau oraşul unde locuieşte.
Share