Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfântul Nectarie” de la Ponor

9 Noiembrie 2020

Luni, 9 noiembrie 2020, zi în care Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Nectarie” de la Ponor, protopopiatul Aiud, vatră monahală aflată sub oblăduirea părintelui protosinghel Irineu Curtescu.

Luni, 9 noiembrie 2020, zi în care Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Nectarie” de la Ponor, protopopiatul Aiud, vatră monahală aflată sub oblăduirea părintelui protosinghel Irineu Curtescu. Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Evdochim a fost hirotonit întru ieromonah.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „De la Sfântul Ierarh Nectarie învățăm că unica noastră viață trebuie centrată în Dumnezeu, pentru ca să facem din ea o antecameră a Împărăției veșnice. Într-adevăr, viața aceasta nu trebuie înțeleasă și trăită ca o agreabilă strecurare printre ani și zile, ci ca o misiune de îndeplinit, ca o datorie de restituit Celui Ce pentru noi a murit și a înviat. Noi nu suntem aici, pe pământ, ca să petrecem bine, să ne distrăm sau să ne facem de cap. Noi suntem aici ca să ne pregătim pașaportul pentru eternitate. De aceea, deviza noastră de viață ar trebui să fie cuvintele Psalmistului David: «Gata este inima mea, Dumnezeule, gata este inima mea» (Ps. 107, 1)”.

Aflată la o altitudine de peste 1300 m, Mănăstirea „Sfântul Nectarie” de la Ponor este situată în extravilanul comunei Ponor, în partea central-nordică a județului Alba, la o distanță de aproximativ 40 km de municipiul Aiud. În anul 2002, după ce Comisia tehnică județeană de amenajare a teritoriului din cadrul Consiliului Judeţean Alba a aprobat documentaţia pentru edificarea unui așezământ monahal în localitatea Ponor, au fost demarate lucrările pentru ridicarea locașului de închinare. Slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii a fost oficiată la data de 27 iulie 2014 de către Părintele Arhiepiscop Irineu, în prezența a numeroși credincioși.

Share