Susţinerea unei noi teze de doctorat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

27 Septembrie 2020

Vineri, 25 septembrie 2020, Şcoala Doctorală din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit un eveniment academic inedit. Astfel, începând cu ora 13.00, a avut loc desfășurarea susținerii publice a tezei de doctorat intitulată „Homo fabricatus? Statutul embrionului uman din perspectivă ortodoxă, în contextul biotehnologiilor contemporane”, elaborată de către părintele Cosmin Lazăr, preot al parohiei Sebeș I, sector II. 

Lucrarea a fost coordonată de domnul prof. univ. dr. habil. Daniel Munteanu, specializat în teologie sistematică şi etică la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte şi la Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii „Otto-Friedrich” din Bamberg, Germania. 

Tema, de o actualitate stringentă, se încadrează în domeniul bioeticii şi analizează în mod interdisciplinar, din perspectivă ortodoxă, statutul şi demnitatea embrionului uman în contextul biotehnologiilor reproductive ale fertilizării „in vitro” şi diagnosticului genetic preimplantator. Autorul îşi propune în această lucrare pe de o parte să precizeze competenţa bioeticii ortodoxe contemporane în dialog cu celelalte discipline ştiinţifice, iar pe de altă parte să argumenteze faptul că embrionul uman este posesorul unei demnităţi umane intangibile, inalienabile şi inviolabile încă din primul moment al existenţei sale.

La final, după anunțarea titlului de doctor în teologie, părintele Cosmin Lazăr a depus jurământul în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultăţii de Teologie, în prezența părintelui pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul instituţiei.

 

Share