Vizită pastorală la Unitatea Medico-Socială și la Aşezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş

6 Octombrie 2020

Marți, 6 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în orașul Ocna Mureș.

Marți, 6 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în orașul Ocna Mureș. Începând cu ora 10.00, Arhipăstorul nostru, însoțit de părintele protopop Ioan Bogdan, a efectuat o vizită pastorală la Unitatea Medico-Socială din localitate, coordonată de către domnul Ciprian Orga. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a trecut pe la fiecare vârstnic în parte, oferind tuturor daruri și iconițe. Pe lângă binecuvântarea arhierească, beneficiarii centrului au primit în sufletele lor cuvântul cald, mângâietor și încurajator al Părintelui Arhiepiscop Irineu. 

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a adresat câteva sfaturi și povețe duhovnicești angajaților Unității Medico-Sociale, evidențiind importanța slujirii lor filantropice. Acest centru de îngrijire funcționează în regim de permanență începând cu anul 2004, în cadrul unității aflându-se sub ocrotire 52 de persoane cărora le sunt asigurate servicii medico-sociale, îngrijire și, după caz, supraveghere, asistare, și tratament. 

În cuvântul rostit cu prilejul vizitei efectuate, Chiriarhul nostru a spus: „Dacă bunul Dumnezeu ne-a arătat dragostea Sa imensă, prin lucrarea de mântuire, noi trebuie să imităm iubirea divină în relațiile cu semenii noștri. În Epistola către Diognet, citim: «Pentru că ai fost iubit, să devii un imitator al bunătății Sale». Însuși Domnul a spus: «Să vă iubiți unul pe altul, așa cum v-am iubit Eu pe voi». Iată cât de importantă este îngrijirea acordată aici acestor persoane vârstnice. Fiind pietre vii și prețioase în edificiul Bisericii creștine, slujirea pe care le-o facem aduce, în mod sigur, spor de har și de lumină lumii răscumpărate”.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul copiilor de la Aşezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian”, aflat sub atenta coordonare a domnului Ciprian Orga. Arhipăstorul nostru a fost primit cu multă bucurie în suflete de către cei 40 de copii ocrotiți aici, care, îmbrăcați în costume tradiționale specifice zonei, au susținut un scurt moment artistic. Cu prilejul acestei vizite, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a adresat copiilor îndemnuri duhovnicești, după care le-a oferit numeroase daruri.

Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureș a fost înființat în anul 2003, având ca prim modul Centrul de zi pentru copii. În următorii ani, au fost înființate alte două module, respectiv Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, la data de 1 octombrie 2005, și Casa de tip familial, la data de 1 august 2012. În cadrul Centrului de zi sunt integrați 40 de copii. Astfel, se încearcă prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea rezultatelor școlare, formarea unor principii și conduite morale în viață, precum și responsabilizarea comunității locale față de problemele acestor copii.

Share