Atelierul de creație „Dar pentru mama” (ediția a IV-a), derulat de copiii din parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni

În perioada 22-26 februarie a.c., în parohia Delenii, protopopiatul Târnăveni, în cadrul a trei întâlniri de lucru, s-a desfășurat atelierul hand-made creativ-educativ de primăvară intitulat „Dar pentru mama”. Sub îndrumarea noastră și a doamnei educatoare Camelia Madac și prin valorificarea talentului, priceperii și imaginației din posesie, copiii din cadrul școlii parohiale au confecționat cele mai frumoase și expresive obiecte „vestitoare ale primăverii”, pe care le vor dărui în perioada următoare celor mai importante femei din viața lor (mame, bunici, surori, vecine etc.), dar și doamnelor din întreg cuprinsul parohiei.

Respectând normele sanitare în vigoare, cu multă pricepere și dăruire, micii noștri artiști iubitori de frumos au realizat peste 250 de mărțișoare, felicitări, brățări și obiecte decorative, având ca tematică primăvara, mărțișorul și ziua mamei și a femeii. O parte dintre frumoasele creații vor fi dăruite persoanelor vârstnice și  suferinde din parohie, cu prilejul tradiționalelor vizite pastorale pe care copiii le efectuează în acest scop în luna mărțișorului, iar cealaltă parte vor face obiectul unui vernisaj cu licitație, organizat cu scopul de a strânge fonduri în vederea sprijinirii copiilor cu posibilități materiale reduse, precum și a persoanelor bolnave care nu își permit acoperirea costurilor tratamentului necesar vindecării/încetinirii afecțiunilor de care suferă.

Atelierul „Dar pentru mama” se află la cea de-a IV-a ediție, derulându-se în parohia noastră în fiecare an pentru marcarea venirii primăverii și a zilei (internaționale) dedicate mamelor și femeilor de pretutindeni. De la an la an, numărul membrilor școlii parohiale (copii și tineri din toate grupele de vârstă, de la preșcolari la liceeni) se află în continuă creștere, reunind copii atât din cuprinsul parohiei, cât și din împrejurimi, împreună cu care am reușit să conturăm o echipă de lucru omogenă în ceea ce privește interesul față de activitățile catehetice, culturale, creative și liturgice pe care le punem la dispoziție.

Atelierul este un instrument catehetic modern, agreat de copii, ce îmbină în mod armonios activitățile practice, de creație, cu rugăciunea și discuțiile tematice interactive legate de prețuirea mamei și a familiei și, mai ales, de cinstire a Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră care ne veghează la fiecare pas pe care îl facem. Pentru o mai bună stimulare a implicării active a participanților în cadrul discuțiilor, cele mai bune răspunsuri venite din partea copiilor au fost recompensate cu daruri simbolice (iconițe, cruciulițe, metaniere și brățări etc.). Prin această activitate se urmărește deopotrivă valorificarea creativității și aptitudinilor artistice ale copiilor, cultivarea respectului pentru persoanele care le-au dat naștere, cultivarea respectului și a prețuirii pentru persoanele care contribuie la formarea și pregătirea acestora pentru viață și a tuturor persoanelor cu care conviețuiesc împreună în comunitate.

Atelierul „Dar pentru mama” este o activitate cu caracter creativ-educativ și cultural-filantropic, organizată în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”. Între activitățile din perioada imediat următoare menționăm intenția înfrățirii cu o parohie din diaspora, în cadrul căreia copiii și tinerii vor avea prilejul de a derula activități în comun, de a se cunoaște și de a coresponda printr-o metodă inedită: schimb de imagini ce expun cadre reprezentative activității derulate în sânul bisericii și mesaje dedicate parohiei partenere.                 

 

Pr.  Silviu Jimborean

Share