Binecuvântare arhierească la începutul unui nou an școlar

11 Septembrie 2023

Cu prilejul începutului noului an școlar (2023-2024), Întâistătătorul Eparhiei noastre a participat la ceremoniile de deschidere organizate la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia și la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”.

 

Luni, 11 septembrie 2023, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din vechea Cetate a Bălgradului. La acest eveniment au participat cadrele didactice și elevii instituției de învățământ, părinți și apropiați ai acestora, precum și reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba. În cadrul ceremoniei, Ierarhul nostru, în cuvântul adresat celor prezenți, a apreciat activitatea educațională desfășurată în cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”:

„Din pronia divină, în această școală avem locaș de rugăciune, o frumoasă capelă ce constituie un focar de iradiere duhovnicească din care se răspândesc harul sfințitor și cuvântul Evangheliei. Astfel, elevii de aici pot beneficia de o solidă formare intelectuală, cetățenească, morală și spirituală, fasonându-și excelent caracterul și personalitatea. E minunat să fie așa, știind că fără Dumnezeu, noi nu putem face absolut nimic. E minunat să fie așa, știind că între certificatul de naștere, ca români, și cel de botez, ca creștini, nu se poate face nicio deosebire, fiindcă suntem de la început creștini. Născuți creștini pe acest plai autohton, continuitatea noastră istorică și identitatea noastră etnică sunt nu numai de ordin fizic, ci și de ordin spiritual. Acest lucru este înțeles în mod deplin în acest prestigios Colegiu Național Militar din Alba Iulia, unde răsună armonios simfonia culturii sănătoase și a patriotismului luminat. De aceea, aici se validează adevărul dictonului străvechi: «Non scholae, sed vitae discimus» («Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm»)”.

De asemenea, începând cu ora 10.00, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”, Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de părinții profesori, a oficiat slujba de Te-Deum, cu prilejul deschiderii anului școlar 2023-2024. Manifestările de la instituţia de învăţământ teologic din Alba Iulia s-au desfăşurat în prezenţa elevilor seminarişti, a părinţilor şi rudelor, precum şi a oficialităţilor locale și a reprezentanților ISJ Alba. La final, Chiriarhul Alba Iuliei a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat o parte dintre îndatoririle pe care le au de îndeplinit profesorii și elevii în timpul activității școlare:

„Dascălii trebuie să fie străjeri ai educației sănătoase; să fie ca niște santinele în post; să dea dovadă de multă râvnă și vigilență pentru formarea intelectuală și etică a elevilor. Nu numai cei ce predau religia, ci chiar cei care predau limbi clasice, fizica, biologia sau geografia, în timpul cursului pe care îl oferă învățăceilor lor, pot face digresiuni, să infuzeze în mintea lor și în inima lor sfaturi frumoase, bune maniere și ambiția de a se forma ca oameni de omenie. Elevii, la rândul lor, trebuie să fie silitori și perseverenți, nu trândavi, indolenți sau leneși. Ei trebuie să valorifice timpul, acest capital prețios, și să valorifice aptitudinile sau talanții, cum sunt numite acestea în Evanghelie. Elevii trebuie să fie mereu disciplinați și ascultători față de părinții lor și față de dascălii lor și așa vor putea crește și se vor dăltui după Chipul preafrumos al lui Hristos, despre Care citim în Evanghelie că «El creștea cu vârsta, cu înțelepciunea și cu priceperea înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor»”.

Share