Concert extraordinar susținut de Corul Marii Uniri al Ateneului Național din Iași, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Pe data de 8 noiembrie a.c., Corul Marii Uniri al Ateneului Național din Iași a susținut un concert extraordinar, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Repertoriul prezentat a inclus piese corale de muzică religioasă, patriotică și folclorică.

Marți, 8 noiembrie 2022, Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost gazda unui eveniment artistic deosebit. De la ora 19.30, după slujba Vecerniei și a Acatistului Sfinților Arhangheli, a avut loc un concert extraordinar susținut de către Corul Marii Uniri al Ateneului Național din Iași, cu ocazia Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria. Manifestarea a fost organizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.

În debutul evenimentului, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a transmis cuvântul de bun venit al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, adresat membrilor Corului Marii Uniri. În continuare, a avut loc recitalul ansamblului, al cărui repertoriu a inclus piese corale de muzică religioasă, patriotică și folclorică. Paginile muzicale interpretate aparțin cu precădere creației compozitorilor români în armonizări pentru voci egale cu tematica triadei definitorii identității de neam: sentimentul patriotic, ethosul folcloric și rugăciunea.

Corul Marii Uniri este un ansamblu vocal bărbătesc înființat la data de 1 decembrie 2017, cu un an înainte de Centenarul Marii Uniri. Corul își desfășoară activitatea sub bagheta maestrului Andrei Fermeșanu, artist al Operei Naționale Române din Iași. Ansamblul apare la concerte în costume inspirate de uniformele militare din timpul Războiului de Reîntregire: Vânători, Infanterie, Roșiori. De menționat este faptul că unul dintre costume este inspirat de hainele preoților de pe front.

Share