Concerte de colinde în localitatea Vinerea

În localitatea Vinerea din protopopiatul Sebeș, pe parcursul lunii decembrie, au fost organizate mai multe concerte de colinde, în cadrul celor două comunități parohiale ortodoxe.

A devenit o tradiţie ca, în localitatea Vinerea, în Postul Naşterii Domnului, în cadrul celor două comunități ortodoxe, la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” (slujitor: preot Adrian Cebotari), respectiv Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” (slujitor: preot Andrei Dănilă), să poposească renumiți colindători din zonă. Astfel, în cadrul Sfintei Liturghii din data de 5 decembrie, în Biserica ortodoxă „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, îndrăgitul cântăreț Vasile Palfi din Cugir a interpretat cunoscutele colinde care l-au făcut celebru pe Ștefan Hrușcă, „Ce-ați văzut păstori?”, „Sculați, sculați boieri mari”, „Ziurel de ziuă”, iar din repertoriul lui Tudor Gheorghe, „Lumină lină".

În ziua următoare, 6 decembrie, în „Biserica ortodoxă Sf. Ierarh Nicolae”, cu ocazia Hramului bisericii, după oficierea Sfântului Maslu, corul „Evanghelismos” al Protopopiatului ortodox Sebeș a susținut un amplu și impresionant recital de colinde ce i-a încântat pe numeroșii credincioși prezenți. Corul „Evanghelismos”, dirijat de către părintele Horea Lazăr, a fost înființat în anul 2016, cu sprijinul părintelui protopop Ionel Arsu (membru al corului) și are în componență preoți din Protopopiatul Ortodox Sebeș, printre care se numără și cei doi preoți vinereni, Adrian Cebotari și Andrei Dănilă. Colinde ca „Iisus, bine-ai venit!”, „Trei crai de la răsărit”, „Domnuleț și Domn din cer”, „Coborât-a, coborât”, „Colindăm, colind frumos” au răsunat în încăpătoarea biserică, aducând o imensă bucurie în sufletele tuturor.

De asemenea, Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” a găzduit duminică, 12 decembrie, o interpretă cu o voce puternică și emoționantă, Cătălina Furdui, membră a Ansamblului Jidvei-România, o fiică a satului putem spune, deoarece ambii părinți au rădăcini în Vinerea. Cătălina, care este studentă în anul I la Master – Facultatea de Biologie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a interpretat în admirația tuturor celor prezenți colindele „Colo sus în vremea-aceea”, „Sara Crăciunului nost” și, împreună cu întreaga asistență, „O, ce veste minunată!”.

În ultima duminică a Postului Nașterii Domnului, în ambele biserici ortodoxe s-au auzit frumoasele colinde tradiționale, specifice zonelor de proveniență a celor două grupuri de colindători prezente, „Floare de bujor” din localitatea Gura Râului, județul Sibiu, condus de către prof. Paraschiva Câmpean, respectiv „Datina străbună” din Vinerea, condus de către prof. Ionela Popa, adevărați păstrători și promotori ai colindelor autohtone.

La sfârșitul reprezentațiilor, preoții celor două parohii au adresat mulțumiri, în numele credincioșilor, îndrăgiților colindători care au adus în biserică vestea cea mare a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, invitându-i și așteptându-i, totodată, și la anul să aducă „Colindul sfânt și bun”.

 

Ing. Dorin David,

Consilier de imagine, Parohia ortodoxă Vinerea II

Share