Concertul de colinde tradiționale „Îmbucură-te, om bun!”, organizat în 15 județe și în Capitală

În perioada 4-20 decembrie 2023, tinerii din cadrul a 11 asociații de tineret din țară: Asociația Suflet Tânăr Arădean, ASCOR Alba Iulia, Liga Studenților din Cluj, Liga Studenților din Oradea, Liga Studenților din Timișoara, Organizația Tinerilor Bistrițeni, Organizația Tinerilor din București, Organizația Tinerilor din Sibiu, Organizația Tinerilor de pe Valea Sebeșului, Tineri pentru Tineri Târgu-Mureș și Tinerii din Ziua de Azi - Brașov pornesc cu colinda!

„Îmbucură-te, om bun!” este titlul, dar și îndemnul și urarea turneului nostru de 18 concerte de colinde autentice, cum spune colinda, „de-a lungul și de-a latul țării”: Arad, Ploiești, Târgoviște, Alba Iulia, Brașov, Timișoara, Constanța, Giurgiu, Reșița, Craiova, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Sibiu, București, Oradea, Sebeș, Cugir și Bistrița.

Conștienți de faptul că nu tradiția are nevoie de noi, cei de azi, ca să existe, ci noi avem nevoie de ea ca să fim vii în continuare, aducem în scenă obiceiul tradițional de colindat, așa cum l-am regăsit în memoria și sufletul țăranului român: cu colinde vechi din fondul arhaic, cu urări și strigături de bine! Fiecare ceată de colindători e condusă de un vornic/jude/bute/ghirău (în funcție de specificul zonei de proveniență), are un ștergar care mândru poartă steagul de colindă, un iconar care duce icoana Nașterii, dobași care bat pe dobe și alții care sună din zurgălăi.

Pentru noi, colinda e un freamăt al bucuriei pricinuite de Nașterea Domnului, iar colindatul reprezintă un exercițiu de sinceritate și de trăire autentică a lui Dumnezeu, esențială în cunoașterea și asumarea identității naționale. De aceea, aceste concerte nu sunt o simplă interpretare de colinde, ci o incursiune în tradiția satului românesc și în credința poporului nostru. Datina colindatului la români este străveche, iar colindele, prin conținutul lor, arată că ele vin dintr-o istorie adânc românească, cu o trăire autentică.

Prin repertoriul ales, reconstituim România Mare: aducem în traista noastră colinde din toate regiunile țării, unindu-ne unii cu alții în același cuget și refren: „Leru-i Ler!”. Vă așteptăm cu drag să ne împărtășim de bucuria Raiului colindelor! Lărgiți inimile voastre și dați drumul la cer!

Lista concertelor pe orașe: Arad (4 decembrie, 19.00, Palatul Cultural); Ploiești (4 decembrie 2023, 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor), Târgoviște (5 decembrie, 19.00, Cinema Independența), Alba Iulia (6 decembrie, 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor), Brașov (6 decembrie, 19.00, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu), Timișoara (6 decembrie, 19.00, Filarmonica Banatul), Constanța (8 decembrie, 19.00, Restaurantul Dorna), Giurgiu (10 decembrie, 19.00, Teatrul „Tudor Vianu”), Reșița (10 decembrie, 19.00, Sala Lira), Craiova (11 decembrie, 19.00, Filarmonica Oltenia), Târgu-Mureș (11 decembrie, 19.00, Palatul Culturii), Cluj-Napoca (12 decembrie, 19.00, Auditorium Maximum), Sibiu (12 decembrie, 19.00, Sala Thalia), București (13 decembrie, 19.00, Aula Magna – Politehnica București), Oradea (13 decembrie, 19.00, Filarmonica de Stat Oradea), Sebeș (15 decembrie 2023, 19.00, Centrul Cultural „Lucian Blaga”), Cugir (17 decembrie, 18.00, Centrul Cultural Cugir) și Bistrița (20 decembrie 2023, 18.00, Palatul Culturii Bistrița).

Share