Ediția a patra a Taberei Internaționale de la Mănăstirea Oașa

În perioada 18-27 iulie, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, se desfășoară Tabăra Internațională - 2022, care reunește aproximativ 170 de tineri români din diaspora și din țară. Tabăra, aflată la a patra ediție, este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa.

Participanții la tabără provin din țări precum Anglia, Germania, Luxemburg, Austria, Franța, Danemarca, Belgia, Italia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Canada și Republica Moldova. Timp de 10 zile ei vor încerca să se integreze în programul mănăstirii prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești (ascultări), la conferințe, dialoguri duhovnicești, lecții de muzică psaltică.

Conform informațiilor furnizate de către doamna prof. Carmen Mihaela Jinariu, tinerii au sosit la Mănăstire în cursul zilei de luni, 18 iulie, iar marți dimineața, de la ora 6.00, au participat împreună la prima Sfântă Liturghie oficiată în timpul desfășurării taberei. În deschidere, părintele protos. Silvan Cablea, starețul Mănăstirii Oașa, le-a vorbit tinerilor despre folosul participării la un astfel de eveniment, acțiune care ne ajută să ne descoperim pe noi înșine și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

Apoi, tinerii și-au ales ascultările pe care le vor îndeplini pe parcursul taberei și au avut ocazia să descopere bucuria oferită de munca unită cu rugăciunea. Tot în ziua de marți, începând cu ora 15.00, în sala mare de conferințe a Mănăstirii, tinerii au vizionat filmul „Petre Țuțea. Viața și faptele unui patriot”. Miercuri, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, tinerii vor efectua o drumeție pe Vârful Fetița, iar acolo, după ce vor participa la Sfânta Liturghie, vor purta un dialog despre credință și mărturisirea ei în lumea contemporană cu părintele arhim. Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa.

Joi, 21 iulie, în mijlocul tinerilor va ajunge diac. lect. univ. dr. Sorin-Adrian Mihalache, sfinția sa urmând să le vorbească tinerilor despre „Cultivarea atenției și calitatea vieții. Câteva observații filocalice și descoperiri neuroștiințifice”. În următoarea zi, vineri, 22 iulie, părintele Radu Preda de la München îi va ajuta să descopere personalitatea fascinantă a gânditorului creștin Petre Țuțea. Sâmbătă după-amiază, tinerii vor avea ocazia să dialogheze cu părinții de la Mănăstirea Oașa pentru a-și lămuri întrebările legate de credință, iar duminică, 24 iulie, după Sfânta Liturghie, vor participa la ateliere interactive.

Luni, 25 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord – prezent în toate edițiile Taberei Internaționale alături de tinerii din Germania –, îi va introduce în taina rugăciunii inimii, vorbindu-le despre „Rugăciunea isihastă sau rugăciunea făcută de mintea unită cu inima”. De asemenea, marți, 26 iulie, domnul Eusebiu Burcaș va prezenta participanților tema „Antreprenorul ca lider ortodox”. Toate activitățile din tabără converg și culminează cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ocrotitorul Mănăstirii, prăznuit la data de 27 iulie.

 

Pentru mai multe detalii legate de taberele organizate la Mănăstirea Oașa, pot fi accesate paginile: (1) https://www.facebook.com/SfantaManastireOasa/ și (2) https://www.instagram.com/manastireaoasa/.

Share