Ediția a VIII-a a Școlii Internaționale (de Iarnă) a Doctoranzilor Teologi, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

În perioada 10-11 decembrie a.c., Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin Școala Doctorală de Teologie, organizează cea de-a VIII-a ediție a Școlii Internaționale (de Iarnă) a Doctoranzilor Teologi. Evenimentul a debutat printr-un moment de rugăciune, oficiat de la ora 9:00. Prezentarea lucrărilor de către participanți a fost programată începând cu ora 14:00, desfășurându-se în cadrul a patru paneluri, în funcție de tematica fiecărui studiu.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 10-11 decembrie 2020, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin Școala Doctorală de Teologie, organizează cea de-a VIII-a ediție a Școlii Internaționale (de Iarnă) a Doctoranzilor Teologi, având ca titlu generic „Direcții și teme de cercetare în teologia contemporană. Cui folosesc cercetările doctorale?”. Spre deosebire de anii precedenți, ediția din acest an – derulată exclusiv pe platforma Zoom – s-a desfășurat în primele zile ale iernii, și nu în vară, ca urmare a restricțiilor sanitare impuse de către autorități.

Evenimentul, organizat cu sprijinul binevoitor al Consiliului Județean Alba, aduce împreună cercetători în teologie, profesori și doctoranzi din țară și din străinătate, care împărtășesc noutățile descoperite ca roadă a muncii de documentare, aspecte practice legate de modul în care se pot aduce îmbunătățiri procesului de cercetare și de prezentare, precum și elemente cheie despre procesul formator pe care doctorandul îl parcurge în această perioadă de instruire.

Joi, 10 decembrie, lucrările Școlii Internaționale (de Iarnă) a Doctoranzilor Teologi au debutat printr-un moment de rugăciune, oficiat începând cu ora 9:00 în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În continuare, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, după care părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a adresat cuvântul de bun venit participanților. În deschiderea evenimentului, un cuvânt de bun venit a adresat și domnul prof. univ. dr. Mihai Gligor, directorul CSUD al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Prezentarea lucrărilor de către participanți a fost programată începând cu ora 14:00, desfășurându-se în cadrul a patru paneluri, în funcție de tematica fiecărui studiu. Sesiunile de comunicări sunt moderate de către cadre didactice și doctoranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Lucrările Simpozionului au continuat vineri, 11 decembrie, acestea desfășurându-se în cadrul a două secțiuni (cu câte patru paneluri fiecare) în care au fost avut loc prelegeri și au fost susținute lucrări de către doctoranzi.

Conform informațiilor furnizate de către părintele prof. univ. dr. Dumitru Vanca, directorul Școlii Doctorale de Teologie și organizatorul manifestării științifice, ediția din acest an a Școlii Internaționale a Doctoranzilor Teologi este dedicată preocupării vizavi de modul în care sunt investiți banii în cercetare, dar mai ales față de rezultatele tinerilor doctoranzi în domeniul „teologie”. Astfel, evenimentul academic de față este privit ca o formă de dialog introspectiv asupra propriilor cercetări în domeniul teologic, din țară și din străinătate. Organizată deopotrivă ca workshop și sesiune de comunicări științifice, Școala Internațională s-a impus între manifestările științifice cunoscute pe plan național și internațional ale doctoranzilor.

În anul 2019, la această manifestare științifică s-au înscris și au participat cu comunicări peste 60 de doctoranzi și 12 cadre didactice. Anul acesta, la eveniment iau parte 100 de doctoranzi asistaţi şi coordonaţi de 14 cadre didactice şi îndrumători de doctorat de la mai multe universități din ţară şi străinătate. Printre aceste instituții prestigioase se numără: Universitatea Ludwig-Maximilian (Germania), Universitatea din Veliko Târnovo (Bulgaria), Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Craiova și Universitatea din Oradea.

 

Share