Elevii din Cugir au participat la mai multe evenimente, promovând colindul tradițional

Nașterea Domnului a fost vestită de elevii școlilor din Cugir în cadrul mai multor evenimente desfășurate în cadrul parteneriatului Biserică – Școală, încheiat pentru anul școlar 2023-2024.

Colindatul reprezintă una dintre cele mai frumoase și răspândite tradiții de Crăciun pe care grupul vocal al Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” din Cugir, condus de prof. Ionela Popa în colaborare cu prof. Aurora Sabina Andriuc, au reușit să o mențină vie și să o transmită credincioșilor din Cugir. În data de 6 decembrie, cu ocazia hramului bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și în data de 8 decembrie, la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, tinerii au susținut un emoționant recital de colinde tradiționale din zona de munte a orașului Cugir. Elevii au fost răsplătiți cu pachețele de către preoții parohi Gheorghe Mihăilescu și Marius Neștian.

În perioada 10-20 decembrie 2023, 80 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 3 din Cugir au vestit, prin colind, bucuria Nașterii Domnului. În data de 13 decembrie, 28 de elevi îndrumați de prof. Alexandra Băluță și Luminița Sgubea au susținut un concert de colinde la Centrul cultural din Cugir. În data de 20 decembrie 2023, 50 de copii din clasa I A și a II-a B, îndrumați de prof. Mihaela Szilaghy-Tomoiu, Luminița Enescu și Luminița Sgubea, au susținut un program de colinde, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir. Glasurile cristaline ale copiilor au bucurat inimile celor prezenți.

În data de 6 decembrie, elevii Școlii Gimnaziale Blandiana (structura Acmariu) au participat la un concert de colinde desfășurat la Biserica Ortodoxă din Acmariu. Au adus bucuria caldă a Crăciunului părinților și membrilor comunității cei 43 de elevi ai școlii, conduși de prof. Alin Brândușan. Părintele Alexandru Matei le-a răsplătit micilor colindători osteneala cu frumoase daruri și i-a îndemnat să vestească Nașterea Pruncului Hristos sătenilor și în seara de Ajun.

Elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Mihu” din Vinerea i-au încântat cu glasurile lor cristaline pe enoriașii parohiilor Vinerea I și II în zilele de 6 și 17 decembrie, în cadrul unui program artistic minuțios pregătit de prof. Alexandra Băluță, Simona Crișan și Laura Diana Teban. Școlarii au interpretat, cu sensibilitatea specifică vârstei lor, colinde în limba română și în limba germană, au recitat poezii despre iarnă și Nașterea lui Hristos. Moș Crăciun și-a făcut simțită prezența, împărțind daruri copiilor.

Elevii Liceului Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir au pregătit de la începutul lunii decembrie cu multă grijă un program de colinde reunite sub titlul „Colindul vechi și sfânt”, pentru a aduce bucuria Nașterii Domnului atât printre colegii de școală și cadrele didactice, cât și la diverse instituții din oraș. Au participat 35 de elevi, atât din clasele de profesională, cât și din cele de liceu. În acest demers au fost îndrumați, pregătiți și armonizați de prof. Rodica Gălățeanu și Ana Dan.

În data de 20 decembrie, colindul sfânt a răsunat în biserica „Sfântul Gheorghe” din Cugir, în cadrul Sfintei Liturghii. Elevii Școlii Gimnaziale Singidava, coordonați de prof. Daniela Pascal și Ionela Popa, au adus în sufletele celor prezenți lumina caldă a colindelor: „Scoală, scoală, gazdă bună!”, „Bună sara, gazdă aleasă!”, „Deschide ușa, creștine”, „Asta-i casa cea frumoasă”, „O, ce veste minunată”, care ne îndeamnă la un veșnic Crăciun. Elevii au fost răsplătiți de părintele Adrian Aldea cu mere și colăcei.

Colindele interpretate de elevii din Cugir sunt darul de Crăciun pentru semenii noștri și ofrandă de laudă și de mulțumire adusă lui Dumnezeu Tatăl, Care Îl trimite în lume pe Fiul Său ca să ne mântuiască.

Prof. Laura Diana Teban
Responsabil cerc pedagogic zona Cugir

Share