Elevii din Idiciu, în căutarea darurilor lui Dumnezeu

„Nimic nu-I este atât de plăcut lui Dumnezeu decât sufletul plin de recunoştinţă şi rugăciunea izvorâtă din El”, după cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur. Când în viaţă te limitezi la ceea ce ştii, e greu să înţelegi ceea ce ar trebui să cunoşti cu adevărat. Există atât de multe lucruri în viaţa noastră pe care le considerăm fireşti, dar care de fapt sunt mari minuni ale lui Dumnezeu şi pentru care mulţi dintre noi nu am dat slavă lui Dumnezeu, nici măcar o dată în viaţă. Puţini dintre noi îşi imaginează că există copii care nu au ieşit din satul natal, câţiva dintre ei fiind şi în parohia Idiciu, protopopiatul Târnăveni. Pentru aceștia, lucruri pe care noi le considerăm fireşti sunt minuni ale lui Dumnezeu.

Din dorinţa de a contribui la conştientizarea acestor „daruri fireşti”, dar şi de a lua parte la organizarea atractivă a timpului liber al elevilor, în acord cu spiritualitatea ortodoxă, dar şi prin conectarea cu natura, sâmbătă, 15 mai a.c., alături de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială din satul Idiciu, am avut bucuria de a împărtăşi emoţiile unei excursii mult visate, prima din viaţa lor, vizitând  Mânăstirea Recea, din Ungheni, şi alte câteva obiective importante din municipiul Târgu-Mureş. Bucuria a fost cu atât mare, cu cât susţinerea financiară a acestei excursii a fost posibilă prin proiectul „Dar din dar se face Rai”, desfăşurat în luna aprilie, făcând parte din parteneriatul de colaborare dintre Şcoala Gimnazială din localitatea Bahnea şi parohia Idiciu, al cărui scop a fost preţuirea muncii făcute în duh de rugăciune.  

Odată ce copilul înţelege că însăşi viaţa lui este dar al lui Dumnezeu, treptat îşi dă seama că toate sunt daruri ale Părintelui ceresc. Prin exerciţiul recunoştinţei, copiii au posibilitatea să înţeleagă faptul că tot ce am dobândit noi, oamenii, atât ca stare sufletească, cât şi ca pricepere, ori ca stare socială şi ceea ce este în jurul nostru, este darul lui Dumnezeu. Din conştientizarea aşa-ziselor daruri fireşti, putem trăi un fel de iluminare, deoarece harul lui Dumnezeu este cel care ne ajută să trăim această bucurie a înţelegerii. De aici, copiii pot merge mai departe, lărgindu-şi cunoştinţele către adevăratele daruri pe care Tatăl ceresc ni le oferă, mai ales darul credinţei. Să trăim cu atenţie şi să-I fim recunoscători lui Dumnezeu  pentru toate darurile lumii.

 

Pr. Ioan Stan

Share