Eroii neamului, pomeniți în parohia Ocoliș, protopopiatul Câmpeni

De Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, credincioșii parohiei Ocoliş, urmând frumoasa tradiție păstrată cu sfințenie din moși-strămoși, au comemorat pe cei care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea poporului român în cele două Războaie Mondiale.

Evenimentul a debutat la Monumentul Eroilor din fața Primăriei, la ora 11.30, prin oficierea slujbei parastasului pentru fericiții întru adormire eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului şi pentru libertatea şi demnitatea poporului român.

Situat în centrul comunei Ocoliș, în fața Primăriei, Monumentul memorial pentru eroii din istoria locului are formă de cruce. Deasupra lui tronează o acvilă de munte, având o cruce în cioc. Placat cu granit și marmură de culoare închisă, monumentul cruciform este decorat cu portretele în relief ale lui Horea și Avram Iancu, dar și cu deviza „Nihil sine Deo”. Pe soclul din partea de jos, mai multe plăcuțe amintesc trecătorilor numele celor care și-au dat viața în cele două Războaie Mondiale și ai căror urmași trăiesc și azi în satele Ocoliș, Runc, Lunca Largă și Vidolm, cinstindu-le numele și amintirea.

Pentru că fiecare tânără generaţie trebuie să fie recunoscătoare eroilor neamului românesc, elevii Școlii Primare, aflați sub coordonarea doamnei învăţătoare Cătălina Hăgău, au oferit răspunsurile liturgice la slujba parastasului, au intonat cântece patriotice și au susținut un scurt program artistic în memoria eroilor căzuți în cele două Războaie Mondiale. La sfârşit, fiecare copil a primit din partea Consiliului parohial daruri și dulciuri. De asemenea, alături de credincioși și elevi, la acest eveniment au luat parte primarul comunei, Dr. Alin Alexandru Jucan, și alţi reprezentanți ai autorităților locale, care au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din localitate.

Cinste şi recunoştinţa eroilor români!

 

Pr. paroh Florin Bărbușu

Share